Hasičský parovůz přijel do třídy uhasit čajovou svíčku

22. listopad 2021 22:00

Pořádání speciálních výukových programů nebo projektových dnů je nyní složitější, ale zpestření výuky je pro žáky důležité.

Na vlastní oči vidět malý parní hasičský vůz a něco se o něm dozvědět. Žáky Základní školy F. L. Čelakovského ve Strakonicích navštívil se svými miniaturami parních strojů pan Miloslav Vaváček. I přes nepříznivou situaci spojenou s pandemií se školy snaží dětem zpestřit výuku různými programy.

Jenom díky páře se po sále rozjel propracovaný hasičský parovůz, aby uhasil požár. Zapálenou čajovou svíčku. Právě parovůz jako zlatý hřeb celého programu zaujal i žáka Michala Vondru, který v reportáži nešetří obdivem.

Svou přednáškou Miloslav Vaváček dětem prezentoval vývoj parní síly od antiky až po moderní elektrárnu:

„Snažím se, aby to děcka bavilo a hlavně, aby to bavilo i mě, takže při prezentaci používám funkční modely parních strojů.“

I Miloslavu Vaváčkovi současná epidemiologická situace komplikuje práci. Zájem o jeho prezentace je poměrně značný, ale často se stává, že kvůli covidu se musí akce odložit na jiný termín.

V různých programech pro žáky vidí benefity i učitelka Lenka Kloudová:

„Program určitě nezaujme všechny, to tak ve škole je, že všichni všechno neumí a všechno všechny nebaví, ale pokud je program i s praktickou ukázkou, pak to děti zaujme minimálně, že něco vidí, vidí něco jiného, než co mohou třeba vidět i ve škole.“

Dle slov zástupkyně ředitele školy Jolany Opavové je teď pořádání takových programů nebo projektových dnů složitější. I podle ní je zpestření výuky pro žáky důležité.

Pokud to epidemiologická opatření dovolí, čeká žáky strakonické základní školy například Den s obnovitelnými zdroji na Střední průmyslové škole ve Volyni.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio