Harmonogram rozsvěcování vánočních stromů a předvánočních akcí ve Zlínském kraji

23. listopad 2022

Města i obce ve Zlínském kraji připravila na druhou polovinu posledního listopadového a zároveň prvního adventního týdne předvánoční programy a rozsvícení vánočních stromů.

Nabízíme přehled předvánočních akcí v okresních městech Zlínského kraje:

Zlín

  • Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Míru 27. 11. v 17:45
  • Rozsvícení vánočního stromu u Obchodního domu 24. 11. v 18 hodin (+ zahájení provozu vyhlídkového kola)

Vánoční festival s názvem Adventní Zlín začal v sobotu 26. 11. na náměstí Míru. Nabízí tradiční dřevěné prodejní stánky s řemeslnými výrobky a vánočním sortimentem, nápoji i občerstvení. Pro děti jsou připraveny tvořivé dílny nebo vláček. Každý den až do 23. 12. je připraven i hudební program. Podrobný program předvánočních akcí najdete ZDE.
Vánoční trhy se konají také u Obchodního domu Zlín, a to až do 23. prosince. Společně s vánočním stromem se zde nabízí vánoční kolo a gastro stánky.

Uherské Hradiště

  • Rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí 25. 11. po 17. hodině

25. listopadu začaly vánoční akce i na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Jejich přehled najdete ZDE.

Kroměříž

  • Rozsvícení vánočního stromu 24. 11. v 16:30

Vánoční trhy budou probíhat od 10. do 22. prosince na Velkém náměstí. V sobotu 10. prosince trhy zahájí videomapping a večerní koncert Davida Kollera. Připraveny budou přibližně dvě desítky stánků se sortimentem zaměřeným na dobré jídlo a pití a na drobné zboží spojené s Vánocemi. Chybět nebude ani oblíbený slaměný betlém či adventní hrnečky. Po celých 13 dnů by trhy měl doplňovat i kulturní program, který kromě koncertů nabídne pohádky, dílničky, zimní kino, programy dětí ze základních škol i místních folklorních a pěveckých souborů. Jedním z hlavních lákadel pak bude na zlatou neděli koncert zpěvačky Anny K.

Vsetín

  • Rozsvícení vánočního stromu s Mikulášem na náměstí Svobody 2. 12. v 16:30

Vánoční trhy se konají do 19. do 22. prosince vždy od 9 do 17 hodin. Připravy jsou prodejní stánky se svátečním sortimentem a kulturní a doprovodný program, ve kterém vystoupí například Heidi Janků, Laura a její tygři nebo Leona Machálková. Organizátoři připravili také videomapping na budovu Zdravotnické školy. Podrobný program najdete ZDE. 

Výběr z dalších předvánočních akcí

Kroměříž – Advent v zámku a podzámčí

Od 26. 11. do 18.12. proběhnou v Arcibiskupském zámku každý víkend speciální adventní prohlídky vyzdobenými Reprezentačními sály – celkem osm sálů bude vyzdobeno v duchu konkrétního svátku. Květinové vazby a dekorace tak budou symbolizovat např. odkaz sv. Ondřeje, sv. Barbory či sv. Lucie. Zámek bude pro veřejnost otevřen vždy od 9:30 do 16:00 hodin. Poslední prohlídka dne začíná v 15 hodin. Každý adventní víkend bude obohacen o doprovodný program.

Betlém v Kovozoo ve Starém Městě

Unikátní dřevo-kovový betlém v životní velikosti bude od 26.listopadu 2022 a až do 8. ledna 2023 opět k vidění v areálu KOVOZOO. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva. K tomu navíc vánoční výzdoba z recyklovaných materiálů.

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kouzlo přírodních Vánoc

Od 26. listopadu do 6. ledna, zámek v Holešově

Výstava za skly zámeckých arkád nenabízí v předvánočním čase betlém,y, ale projekt s názvem Kouzlo přírodních Vánoc, který je inspirován vánoční přírodou. Betkémy budou letos pouze doplňkem a organizátoři výstavy si je opět zapůjčili od moravských řezbářů a z tovačovské řezbářské školy. Další novinkou v prostoru zámeckého nádvoří v Holešově bude během adventních a vánoční dnů vánoční zvonička a slámový betlém v životní velikosti od Marie Pavlicové z Hroznové Lhoty

 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.