Hana Michopulu: "V české kuchyni se učíme využívat pestrost surovin“

14. říjen 2013

O tom, že vaření může být zábavou a dobrodružstvím, hovořila v pondělí na Dvojce autorka úspěšných kuchařek Hana Michopulu, která znovu oživila tradici farmářských trhů u nás.

Umí upéci skvělé dorty pro svá dvojčata a pro manžela dokáže připravit výborné řecké speciality. Je také autorkou úspěšných kuchařských knih.

V čem je česká kuchyně jiná
Kuchařské knihy, které píše Hana Michopulu, jsou velmi praktické a jednoduché. „Snažím jsem se vyjít vstříc českému čtenáři, přinést nové nápady a nekomplikovat život v kuchyni, který je celkově dost složitý. Posun, kterým momentálně prochází česká kuchyně je v tom, že se učíme využívat pestrost surovin.“

Hana Michopulu

Úvaha byla logická
Proč se rozhodla založit tradici farmářských trhů u nás? „Moje role se trochu přeceňuje, protože farmářský trh je něco jako kolo a já jsem řekla lidem, aby jej opět začali používat. Nic tak světoborného na tom není.“ Jak vůbec na tuto myšlenku přišla? „Jako novinářka jsem dělala rozhovor s paní, která dělala bedýnky farmářských produktů a vozila je do města. Já jsem je chtěla také odebírat, ale ona odpověděla, že to nejde, protože už má velkou skupinu odběratelů. Bylo mi jasné, že vydává spoustu energie, aby zařídila odběr jedné farmě, který se pak dostává do rukou malé skupině lidí. Začala jsem přemýšlet, jak to udělat, jak zvětšit obě tyto skupiny, aby z toho měli prospěch všichni. Logickou úvahou jsem došla k tomu, že nejlepší by byl trh. První jsem uspořádala v Klánovicích a nikdy bych nepřepokládala, co se tím strhne a jak to naplní můj život.“

autor: eh
Spustit audio