Příběh slavné rytířky Leopoldy z Blanice u Bavorova. Původní rozhlasový pohádkový seriál čte Eva Hacurová

13. únor 2022

Leopolda je obyčejné děvče ze statku. Stará se o zvířata a domácnost, jenže krmit slepice a prát prádlo ji tak docela nebaví. Sní totiž o tom, že bude bojovat v důležitých bitvách a válkách a zachraňovat zakleté prince a princezny. Chce ve svém životě jediné – stát se rytířkou! Poslechněte si původní pohádkový seriál o dívce, která se odmítla vdát, protože věřila, že i holky mohou pozvednout svůj meč proti zlu a bezpráví.

Čte: Eva Hacurová
Napsala: Hana Lehečková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Vít Vencl
Natočeno: 2019

Jak se měla Leopolda vdávat

Hajaja vás zavede za Leopoldou, obyčejnou dívku ze statku. Její rodiče se rozhodli, že by si za muže měla vzít zelináře Arnošta z Bavorova! Leopoldiným největším snem však je být rytířkou. Chce bojovat v bitvách, zabíjet draky a zachraňovat prince a princezny. Podaří se jí prosadit svoje přání?

Jak se Leopolda vrhla do bitvy

Svatba je na spadnutí! Leopolda se má provdat za zelináře Arnošta z Bavorova a na svůj sen stát se rytířkou má zapomenout. To se ale statečné a tvrdohlavé dívce nelíbí! Naštěstí bude mít šanci ukázat, že člověk si má jít za svým snem! Kdo jí na její cestě bude doprovázet?

Jak se Leopolda setkala s rytířem Budivojem

Leopolda se se svým mluvícím čuníkem Čůňou vydali na svou první rytířskou výpravu. Nevěděli však, kam mají jako první zamířit a rozhodli se poradit se slavným a hrdinným rytířem Budivojem z Netolic. Prozradil jim tento podivínský rytíř, kam mají jít?

Jak se Leopolda utkala s hrozivým drakem

Leopolda a Čůňa si to míří na svou první opravdovou rytířskou výpravu - zachránit princeznu Juditu z područí zlého draka, který ji vězní na hradě Helfenburk. Když však přišli do té nejvyšší věže, celá místnost zela prázdnotou. Po princezně ani stopy! Podaří se Leopoldě a Čůňovi vypátrat, kde se Judita nachází?

Jak se Leopolda setkala s bílou slečnou

Princezna Judita je zakletá do hrozivého draka a Leopolda a mluvící vepř Čůňa ji stůj co stůj musí osvobodit! Vydají se tedy k zámku Hluboká nad Vltavou, Juditinu domovu, kde k záhadnému prokletí došlo... Podaří se jim zlomit kletbu? Kdo to jsou bílé slečny?

Jak tomu Leopolda konečně přišla na kloub

Každý rok se na Dívčím kameni koná tajemný rej bílých slečen. Právě ty zaklelyprinceznu Juditu z Hluboké nad Vltavou do hrozivého draka! Takže Leopoldě a Čůňovi nezbývá nic jiného, než se tam vypravit. Nejdřív se však musí oba dva přestrojit, aby byli od opravdových bílých slečen k nerozeznání. Co si vezmou na sebe? Zvládnou konečně překonat nevysvětlitelná kouzla?

Jak se Leopolda setkala s urozeným Čeňkem

Když Leopolda a Čůňa zlomily tajemnou kletbu nad princeznou Juditou, stalo se něco nečekaného! Místo mluvícího vepře Čůni najednou vedle Leopoldy stál mladý hoch, který se představil jako Čeněk! Bílá slečna ho zaklela proto, že nechtěl jít na rytířskou výpravu, ale chtěl se přidat k divadlu jako tanečník. Nyní se Čeněk konečně bude moci vrátit domů za svými rodiči. Jak jim tohle vysvětlí? Stane se někdy tanečníkem?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.