Hana Hegerová měla ráda Třeboň, zvláště na jaře

28. březen 2021

Bohužel, druhý den tohoto končícího týdne zhasnulo světlo  nesmírně bohatého a zajímavého 89letého života autorky této  milé vzpomínky  na léta dětská,  opravdu neobyčejné české zpěvačky, šansoniérky Hany Hegerové, která dokázala přesvědčivostí svého podání upoutat nadlouho zájem a získat si srdce mnoha posluchačů a příznivců několika generací. K poslechu Světel ramp, která jsou věnována Haně Hegerové, vás zve Jiří Kasal.

Mé múzy začaly v pohybu, začaly tancem, a to sice z nutnosti, protože moje maminka nevěděla, co se mnou má dělat. Byla jsem velmi živé dítě, tak mě strčila do baletu. Bylo to náročné. Vím, že každé dva dny jsem tam seděla nejmíň dvě hodiny a dokonce mé první kroky na jevišti vycházely z baletní školy Národního divadla v Bratislavě. Nicméně byly v podřepu, protože jsem hrála trpaslíka v Nedbalově Z pohádky do pohádky.
Hana Hegerová

Hana Hegerová byla schopna zachytit ve svém zpěvu a výrazy směrem k textu a náladě písničky i ty nejjemnější detaily a i tato schopnost z ní učinila nezapomenutelnou interpretku.

A tak i pří této smutné příležitosti se po zásluze nad písničkami, ale i vyprávěním Hany Hegerová rozsvítila v našem pravidelném písničkovém pořadu Světla ramp, neboť po mladých letech a angažmá v divadlech Rokoko a Semaforu se postupem doby z tmavovlasé Hany Hegerové, která se narodila v Bratislavě jako Carmen Mária Štefánia Farkašová,  vyrostla zářivá hvězda nejenom doma, ale také na západ od našich hranic. Vystupovala v památné pařížské Olympii, ale ovace sklízela také v Německu, Švýcarsku i jinde.

Dokonce noviny v Luzernu o ní napsaly delší článek s titulkem "Anděl ze Zlatého města". A bavorský list Münchner Merkur o této československé zpěvačce soudil: "Nemá zapotřebí žádného srovnání. Je umělkyní zcela zvláštního, velmi slovanského ražení."

A své mimořádné postavení potvrzovala Hana Hegerová na domácí scéně od sedmdesátých let dále jednak alby s velmi pečlivě vybíranými písněmi, jedna svými strhujícími koncerty, a to samozřejmě i na jihu Čech.  

Paní Hana Hegerová měla velmi ráda Třeboň, kam pravidelně na jaře jezdila odpočívat do Bertiných lázní. Milovala procházky třeboňským zámeckým parkem, kde měla i svůj oblíbený strom, a také ji dělal dobře pohled na Zlatou stoku i na hladinu rybníka Svět.

A jaro měla velmi ráda a jednou k tomu řekla:

Mám dost nostalgie v sobě, takže  mám velmi ráda jaro, ale musím říct, že mám ráda i podzim, ale za podmínky, že je všechno v plných barvách a svítí do toho sluníčko a vidíte daleko. Pak je to  podzimní nádhera.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio