Hana Fifková

"Nejdůležitější je, že se o sexu začalo mluvit," říká k vývoji v posledních dvaceti letech sexuoložka Hana Fifková. Ve čtvrtečním vysílání Dopoledního Radiožurnálu s Hankou Shánělovou mluvila nejen o tom, jak se po roce 1989 změnila otevřenost české společnosti vůči sexuálním tématům, ale také jaké nejčastější problémy v sexuální oblasti řeší dnešní muži a ženy nebo jak se ve své praxi sama vyrovnává se studem. A odpověděla i na otázky posluchačů, kteří se jí například ptali, jak o sexu mluvit s dětmi. V pátek 5. února bude hostem velvyslanec ČR v Rakousku Jan Koukal.

"V Česku je tradičně velmi liberální a tolerantní atmosféra, která během posledních desítek let v souvislosti s tím, jak lidé dostávají více a více informací, ještě narostla," říká Hana Fifková a dodává: "Myslím, že lidem se v tomto ohledu žije v Čechách velice dobře."

Zásadním způsobem se například posunula otevřenost, s níž rodiče mluví o sexu se svými dětmi. I přesto však zůstává toto téma pro mnoho rodičů velmi ožehavé.

Podle Hany Fifkové by rodiče neměli s rozhovorem na téma sexu váhat. Rozhodně by neměli čekat na období, kdy jejich dítě vstupuje do puberty - do období vzdoru proti autoritám, kdy se k němu dá už jen velmi obtížně přiblížit.

"O sexu a věcech, které s ním souvisejí, by se v rodině mělo mluvit odjakživa - samozřejmě přijatelným jazykem a přijatelnou mírou informací. Rodičům totiž často nedochází, že dítě od chvíle, kdy začne vnímat, sleduje vztah mezi tátou a mámou jako základní model vztahu mezi mužem a ženou. Vnímá, o čem se v rodině mluví, ale vnímá velice dobře i to, o čem se v rodině nemluví," vysvětluje Hana Fifková.

V dnešních rodinách se však podle jejích zkušeností o sexu mluví stále častěji: "Rodiče chtějí ušetřit svoje děti svých vlastních, často trpkých zkušeností."

Rodič, který nechá z obavy před rozhovorem na choulostivé téma své dítě například dohledat si informace pomocí internetu, podle známé sexuoložky propásl dobrou možnost ukázat mu svoje postoje a ovlivnit pozitivně jeho názory do budoucnosti.

Jak by podle Hany Fifkové měla vypadat sexuální výchova v rodinách a ve školách? Kdy dnešní mladí lidé začínají se sexem? Jak by popsala nejčastější sexuální problémy dnešní ženy a dnešního muže? A jak se jí v její praxi daří sladit různé nastavení mužské a ženské sexuality? Hana Fifková v rozhovoru odpovídala také na tyto otázky. Její odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Hanou Fifkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio