Hamernický den v Dobřívě se koná každý rok v květnu

16. květen 2013
Rada pro tento den

Vesničku Dobřív u Rokycan zdobí roubené chalupy, za humny šumí brdské lesy. V polovině května sem zamíří i mnozí příznivci technické historie a kovářství.

V Dobřívě totiž na přelomu 15. a 16. století vznikl vodní hamr, dnes technická památka, která je od roku 2010 uvedená v prestižním seznamu národních kulturních památek České republiky. Nejstarší současné vybavení hamru pochází ze 17. století.

Jak to funguje?
Voda přitéká k hamru vantrokem uloženým na litinových sloupech a roztáčí tři kola. Dvě pohánějí kovací stroje, tzv. kobyly, jejichž hlavy mají hmotnost asi 140 kg. Třetí vodní kolo slouží k rozdmýchávání výhně a k pohonu dalších kovářských strojů. V hamru jsou k vidění brusy, nůžky, skružovací stroj na obruče, lis na formování lopat, vrtačky na ruční pohon, polní výheň a množství kovářského náčiní.

Vydejte se na výlet
Každý rok třetí sobotu v květnu probíhá v areálu hamru Hamernický den. Ves ožije tlukotem kovářských kladiv, ručních, ale i těch historických strojních.

kovář

Dobřívský cvoček
Během Hamernického dne kovářští učni soutěží ve třech kategoriích rozdělených podle věku a délky učení o Dobřívský cvoček, a to ve dvou disciplinách: volné umělecké tvorbě a v soutěži zručnosti − v kování hřebíků na čas. Učňovské práce vyhodnocují zástupci pořadajícího Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech a členové Kovářského společenstva Čech, Moravy a Slezska. Do Dobřívu přijíždějí renomovaní kováři, obchodníci s potřebami pro kováře, kovářské a podkovářské firmy.

Celý text najdete v květnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio