Hamburger za pět let neshnije. „Nežerou ho ani plísně a bakterie,“ varuje molekulární biolog

8. červenec 2020

Petr Ryšávka přinesl do Blízkých setkání hamburger. „V září bude mít pětileté narozeniny,“ překvapil v Blízkých setkáních moderátorku Adélu Gondíkovou.

„Zajímalo mě, co se děje s tou fast foodovou stravou a hamburger je reprezentativní vzorek. Vozil jsem ho v autě a myslel, že ho za měsíc vyhodím. Čekal jsem, že shnije. Zůstal. Když to nežerou ty divoké plísně a bakterie kolem nás, tak ta naše ušlechtilá mikroflóra s tím bude mít problém.“

Odborník připouští, že dát si hamburger jednou za čas není žádná katastrofa. „Ten náš symfonický orchestr bakterií ve střevě to zvládne. Ale jestli se stane pravidelnou součástí našeho jídelníčku, jsme na úspěšné cestě ke konci.“

Detoxikační kůry jsou užitečné

„Ve zdravé míře jednou za čas mohou mít smysl. Tou nejjednodušší kůrou je půst, kdy vyloučíte z těla toxiny a dáte střevnímu mikrobiomu šanci se obnovit,“ radí odborník, podle kterého až 70 % imunity sídlí ve střevech, která bychom si proto měli patřičně hýčkat.

S klystýrem však velmi opatrně. „Pokud není prováděn rukou odborníka, může i uškodit,“ varuje Petr Ryšávka.

Je mikroflóra dědičná? Vymírají mikrobi? Je kojení pro dítě zásadní? Jaké nemoci způsobují střeva? Je rozdíl mezi mikrobiomy u žen a mužů? Mají vyhráno vegetariáni? Kdy jíst probiotika?

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související