Haló, tady Karel Gott - Mistr se osobně omluvil Pavle Noskové, že nemůže zpívat na benefičním koncertu.

9. říjen 2013

Hosty středečního Tandemu byli manželé Noskovi z Telče, Pavla a Jan, kteří přišli o svého syna Davida, zemřel na leukémii. Rok s ním strávili na dětské onkologii ve Fakultní nemocnici Brno. I přes všechny nesmírně těžké okamžiky, které prožili, poznali na brněnské onkologii nezištnou pomoc, podporu a lásku. A také spoustu malých pacientů, kterým, i kvůli Davídkovi, chtějí pomoci. Letos poprvé pořádají v Dačicích Benefiční koncert pro Nadační fond dětské onkologie Krtek.

„Nikdy jsme si nepřipustili, že by náš syn mohl vážně onemocnět. První reakce je, že si říkáte, že se spletli, že to nemůže být pravda, pak si ale připustíte, že to pravda je. A pak otevřete oči v té kruté realitě, a zjistíte, kolik dětí je takto vážně nemocných,“ vyprávějí Noskovi svůj smutný příběh.

Jedním dechem ale dodávají, že na půdě brněnské onkologie poznali i úžasně vstřícný přístup personálu: „Lékaři, sestry, celý personál vytvářejí úžasné rodinné prostředí, naprostá pohoda. Ty děti jsou šťastné, pohodoví pacienti, kteří trpělivě a statečně snášejí všechna vyšetření, chemoterapie. A jsou ohromně stateční, někdy samy utěšují své nešťastné rodiče.“

Všem malým onkologickým pacientům by teď Pavla a Jan Noskovi rádi pomohli, protože na vlastní kůži zjistili, jak moc je to potřeba. Loni paní Nosková navštívila benefiční koncert v Brtnici, a rozhodla se, že něco podobného uspořádá v Dačicích. Oslovili desítky umělců, někteří se vůbec neozvali, jiní účast ochotně přislíbili jako např. Heidi Janků, jiní se téměř osobně omluvili.

„Petr Kolář se omluvil, že nemůže, ale poslal pro děti hračky a dárky, a osobně nám zavolal pan Karek Gott. Napsal jsem mu upřímný dopis, proč akci pořádáme, oslovil jsem ho Mistře, protože on si to zaslouží, a on jednoho dne zavolal Pavle,“ vzpomíná s úsměvem Jan Nosek. A jeho žena dodává: „Byla jsem zrovna v práci, když se mi v telefonu ozvalo Tady Karel Gott. Myslela jsem, že je někde skrytá kamera, ale byl to skutečně on, poznala jsem ho podle intonace v hlase, slyšela jsem tam i jeho malé děti. Omlouval se, že nemůže přijet, že mu už Ivanka něco naplánovala, ale příště to možná vyjde.“

Benefiční koncert pro krtka se koná v sobotu 12. 10. 2013 od 19 hodin v Kulturním středisku v Dačicích. Výtěžek si osobně převezme prof. MUDr. Jaroslav Štěrba, přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno.

Spustit audio