Halloweenské šílenství zachvátilo i Británii

Ježíšek, nebo Santa, dušičky, nebo Halloween. Kdysi tyhle „souboje” vyznívaly zcela jednoznačně. Komerční tlak ale se zvyklostmi pořádně zacloumal. Ve Spojeném království byl ještě před takovými dvaceti lety Halloween zcela okrajovou záležitostí. Dneska se strašidelnými maskami, vydlabáváním dýní a koledováním věnuje většina rodin s dětmi.

V kuchyni u Catonových se vpodvečer koná válečná porada. Řeší se trasa koledování a vzdálenost, ze které budou rodiče smět deseti- a jedenáctileté děti zpovzdálí sledovat. Lili, Alida, Magdalena a Arlo už jsou s hrůznými maskami a cákanci umělé krve na obličeji připravení vyrazit. Jenom ještě dolaďují svůj letošní pokřik.

Čtěte také

„Slavení Halloweenu je v Británii celkem nový fenomén. Když byly naše děti ještě opravdu malé, tak tady v okolí tenhle svátek prožívalo tak pět rodin. Mohli jsme se jen navštěvovat navzájem,“ říká vůdkyně našeho strašidelného houfu Sarah. Změnilo se to prý v posledních pěti letech.

Pak už Sarah nabádá děti, aby základní halloweenské pořekadlo, tedy „trick or treat“, česky „koledu nebo vám něco provedu“, říkaly dost hlasitě.

Halloween

Strašidelná past

Rozhodnout se, kde zazvonit a které dveře naopak vynechat není žádná velká alchymie. Jednoznačným vodítkem je vydlabaná dýně se zapálenou svíčkou, případně strašidelné nálepky na dveřích nebo oknech.

Čtěte také

Největší hrůzu halloweenského večera vyvolalo u dětí suverénně strašidlo, které se na koledníky nečekaně spustilo na chodbě domku Mika a Carrie. Majitelé nápaditě a dost strašidelně vyzdobeného domku Halloween hodně prožívají.

„Za naším koníčkem není nic zvláštního. Líbí se nám zábavná a současně temná stránka Halloweenu. No a potom samozřejmě nápadité kostýmy,“ svěřuje se Carrie. „Tady toho strašidelného mnicha s dýňovou hlavou máme letos poprvé. Ovládá ho provázkem syn, který číhá dole v kuchyni,“ popisuje tajemství strašidelné pasti.

Děti si o Halloweenu užívají kostýmy i trochu strachu

Koleda na příděl

Roland se má co otáčet, protože mu po ulici v různých skupinkách pobíhají hned tři děti. Přesto se tváří spokojeně a Halloween si užívá.

„Vrátil jsem se domů z práce a našel tam patnáct dětí. Teď mám pocit, že je celá naše ulice venku. Moje vlastní děti se mi několikrát kamsi ztratily. Všichni ale tak nějak pečují o všechny. Je to opravdu povedený večer,“ pochvaluje si. „Můj tatínek je Američan, a když jsem před 30 lety chodil na halloweenskou koledu, dívali se na mě sousedé ještě dost divně.“

Koledníci se vrátili domů s bohatou žní čokolád, oříšků, bonbónů a lízátek. Zatímco Lili tvrdí, že může klidně všechno sníst na posezení, u Alidy a Magdaleny doma platí ohledně pamlsků přídělový systém. Část koledy tak nejspíš skončí ve skrýších, o kterých rodiče nemají ani tušení.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio