Hakonechloa roztancuje vaší zahradu

4. září 2015

Okrasné traviny sice nekvetou, ale mají několik dobrých vlastností, jsou mimo jiné nenáročné na údržbu. V obchodech si můžete pořídit nejrůznější traviny. Pořad Zelené světy doporučuje například hakonechlou.

Ta pochází z Japonska, své jméno získala podle jedné z tamních provincií. Hakonechloa zaujme tím, že má polopřepadavý charakter růstu. Když mladé výhony začínají růst, jsou vzpřímené. Jakmile dosáhnou určité délky, začnou se kvůli své hmotnosti naklánět.

„Hakonechloa je relativně měkká a když fouká vítr, tak ta tráva vysloveně tančí po zahradě. Ale neuteče, jenom tančí, hýbe se do všech stran. S oblibou se užívá do zahrad pěti smyslů, protože při pohybu šustí. Není to žádný rámus, jen lehce šustí,“ říká Pavel Chlouba.

Travina je u nás v prodeji. V zahradnictví ale svou krásou neosloví - má jenom pár stébel. Je potřeba jí dát čas, v prvních letech přirůstá pozvolna. Ale trpělivost se v případě traviny hakonechloa vyplatí. Pár šlahounů se rozroste do plochy kolem metru čtverečního.

Odrůdy: all gold (žlutá), nicolas (na konci léta a začátku podzimu se barví do červena).

Pěstování: nejsou příliš náročné, mají rádi humusovitou půdu, nesvědčí jim sucho, úpal, udusaná půda. Ideální je místo v polostínu.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.