H-System a Rath jsou výjimky. Česká justice patří k nejrychlejším v Evropě, tvrdí soudce Vávra

24. srpen 2018

Soudní kauzy jako H-System nebo případ Davida Ratha vyvolávají u části veřejnosti pochybnosti o tom, zda česká justice dokáže dotáhnout složité věci do konce.

„Statisticky jsou to výjimky. To není výmluva ani omluva, ale česká justice ve všech statistikách vychází mezi nejrychlejšími v Evropě. Ale každý justiční systém má kauzy, které z různých důvodů nedokáže v rozumné době rozhodnout,“ říká předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Přesto na straně justice vidí rezervy, ať už jde o individuální selhání, nebo zbytečně komplikované procesní předpisy, kdy dochází k nadužívání opravných prostředků a kauzy se neustále vracejí. V tomto ohledu už ale Vávra vidí i odpovědnost vlády.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku za průtahy odsuzuje stát, nikoli justici, vládu nebo parlament. Protože většinou za to můžou všechny tři ústavní moci.
Libor Vávra

„Víc opravných prostředků není víc spravedlnosti. Máme v povaze, že se nedokážeme smířit s prohrou, a v tom jsme na jednom z předních míst v Evropě. Až do Štrasburku dotáhneme spor o kdejakou zaběhnutou slepici,“ domnívá se čestný prezident Soudcovské unie.

Vávra upozorňuje na to, že Nejvyšší i Ústavní soud jsou přetížené. „Přitom tam by se měly dostat jen lahůdky, jejichž rozhodnutí dopadá na víc lidí. A ne, aby byly běžným opravným prostředkem, kdy si nikdo ani neváží toho, že se tam ta jeho kauza dostane,“ podotýká.

Nízké platy

Za největší problém českého soudnictví Vávra považuje nízké platy odborných zaměstnanců, kteří mimochodem výrazně ovlivňují i rychlost rozhodování soudů. „Nejsme konkurenceschopní ani vůči jiným státním úřadům, přesto po nich chceme obrovské výkony. A zejména oni pracují s neskutečným množstvím intimních a citlivých materiálů,“ uvádí.

Mezi mladými právníky je naopak velký zájem o soudcovskou profesi. „Jsme dobře placení, ale oproti těm nejlepším privátním kancelářím to nejsou žádné zajímavé peníze. Ale nepochybně je to velmi prestižní zaměstnání,“ uzavírá.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související