Hans Christian Andersen: Janův přítel. Strašidelná pohádka o kruté princezně

22. květen 2022

Příběh o přátelství, lásce, vlídnosti, ale také o zlobě. Hlavní protagonista Jan (Ivan Jiřík) je bezhlavě poblouzněn krásnou, leč zlou princeznou (Ljuba Krbová). Je to ale i sebevědomý mladý muž, který ví, že zlo v dívce jeho srdce neodstraní žádný zásah shůry. Tady kouzla neplatí a zázraky se nedějí. Za svou duši si odpovídáme sami, v tomto případě princezna. Je na ní, jak se zachová... V pohádce také uslyšíte Stanislava Zindulku, Vladimíra Brabce nebo Miroslava Táborského.

Osoby a obsazení: Jan (Ivan Jiřík), přítel (Jan Hartl), princezna (Ljuba Krbová), král (Stanislav Zindulka), skřet (Miroslav Táborský), babka (Viola Zinková) loutkář (Vladimír Brabec), loutková královna (Barbora Hrzánová), labuť-holubice (Květa Fialová), muži (Otmar Brancúzský a Jaroslav Vlach), stráž (Pavel Macák), hostinská (Bohumila Dolejšová), kmotříček (Dalimil Klapka), hlasy (Hana Brothánková, Jana Knappová, Dagmar Podlešáková, Libuše Pražáková, Jiří Litoš, Petr Šplíchal, Tomáš Pergl, Josef Plechatý a Hana Kofránková)
Napsala: Václava Ledvinková
Dramaturgie: Jiří Hubička
Překlad: Gustav Pallas
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová a Pavla Schönová
Hudba: Leoš Kosek
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2005

V žádném výboru z díla nejznámějšího pohádkáře H. Ch. Andersena nenajdete pohádku s tímto názvem. V různých vydáních jí byly v minulosti přisuzovány různé názvy: Přítel, Dva přátelé, Přítel na cestách a další. Příběh ale v drobných obměnách zůstává stejný.

U Andersena se vždy zvláštně prolíná realistický pohled na život, k němuž neodmyslitelně patří i smrt, s hravým okouzlením přírodou a zcela obyčejnými věcmi. Přidá-li se k tomu i jeho typická jemná ironie, vznikne podivné panoptikům lidí a lidiček, jejich charakterů a neuvěřitelných situací.

Právě tento Andersenův pohled na svět se pokouší zachovat rozhlasová pohádka. K jistému posunu od předlohy ale přece jen došlo.

Kupujte na Radioteka.cz

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související