Glosa Jiřího Hoška: Kočky proti brexitu

21. červen 2016

Před kampaní k unijnímu referendu prý ve Velké Británii doslova není úniku. A tak možná nepřekvapí, že na případný brexit už mají svůj názor i ostrovní kočky.

Člověk by měl pocit, že se k britskému unijnímu referendu už vyjádřili snad úplně všichni. Jednu ze znesvářených stran podpořily nebo naopak pohanily stovky politiků, expertů, byznysmenů i lidí ze šoubyznysu. Volebním stratégům i voličům už asi v dlouhé kampani pomalu docházela inspirace a jejich vyčerpání posunulo hranice soudnosti. A tak se v čirém zoufalství uchýlili na sociálních sítích k celebritám čtyřnohým.

„Když mohou chobotnice tipovat výsledky fotbalových šampionátů a sysel předpovídat americké počasí, proč by se kočky nemohly vyjadřovat k budoucnosti Británie v Evropské unii?! Ohledně postoje k případnému brexitu vznikly na sociálních sítích, samozřejmě hlavně z čirého rozmaru, dvě mňoukavé kampaně – kočky pro brexit a proti brexitu. Majitelé fotí chlupaté mazlíčky v roztodivných pozicích a s nejrůznějšími výrazy ve tváři, a vkládají kočkám do úst pro a protiunijní názory. Některé statusy přitom budí výraznější reakce, než kdejaká tisková konference zoufale okoukaného politika,“ píše z Londýna Jiří Hošek.

Kocour Charlie z Edinburghu prý zastává evropskou politiku otevřených dveří, z nichž je podle svého majitele ochotný skočit na cokoli a sežrat to. Další kočka citově vydírá sdělením, že je smutná, protože v případě brexitu možná Británii opustí její oblíbená veterinářka z členské země Evropské unie.

„Zatím se nepodařilo zjistit postoje dvou kočičích státních úředníků, tedy vrchního chytače myší na ministerstvu zahraničí jménem Palmerston, a potom Larryho, pána rajónu kolem Downing Street číslo 10. Vzhledem k názorové volnosti, kterou dal premiér David Cameron členům svého kabinetu, mohou být oba kocouři z útulku v Battersea dost dobře euroskeptici. Zvláště pak Larry, který se moc neměl k podporovateli unijního členství, americkému prezidentu Obamovi, a který kdysi dokonce podrápal investigativní reportérku spíš pro-unijní BBC Lucy Manningovou.“

autor: Jiří Hošek
Spustit audio