Gilbert Keith Chesterton: Ďáblův jícen

15. únor 2020

V šachtě starověkého dolu se najde mrtvola. Jak zemřel brigádní generál Garnett? Účinkují Jiří Ornest, Ladislav Frej, Jiří Štěpnička, Josef Somr... Poslouchejte do soboty 22. února 2020.

Místo Chestertonova typického pátera Browna tentokrát případ řeší lékař Fisher a policejní komisař Denham. Oba musejí rozplést celé klubko záhad a nesrovnalostí, než odhalí pravdu.

Čtěte také

Děj Ďáblova jícnu se odehrává nedlouho po první světové válce, kdy Velká Británie získala jako „mandátní území“ neklidnou Palestinu. Je situován na nevelký ostrov blízko pobřeží, na němž kromě pracovníků lokální civilní správy sídlí oblastní vojenské velitelství pro přilehlou část pevniny.

Rozhlasovou hru napsal Jiří Strnad podle detektivní povídky ze sbírky Muž, který věděl příliš mnoho. Ta neoprávněně zůstává pro velkou většinu české veřejnosti spíše utajená. Překladatelé totiž zatím téměř výhradně soustředili svou pozornost v této žánrové sféře literární tvorby Gilberta Keitha Chestertona na „případy pátera Browna“.

Účinkují: Jiří Ornest, Ladislav Frej, Jiří Štěpnička, Josef Somr, Simona Postlerová, Michal Zelenka, Svatopluk Schuller, Petr Křiváček, Tomáš Vacek, Jiří Knot, Bedřich Švácha, Petr Šplíchal, Jiří Litoš a Tomáš Pergl
Překlad a dramatizace:
Jiří Strnad
Hudba: Petr Mandel
Dramaturgie: Jana Paterová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2009.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na protálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio