Genius loci. I města mají své příběhy a osudy

25. červenec 2021

Ponořte se do zvukomalebných obrazů Víta Pohanky a objevte ducha vybraných míst naší země od jižních Čech až po Slezsko.

Zlín

Zlín najdete na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů. Důležitým mezníkem historie se stal rok 1894, kdy byla založena obuvnická firma rodiny Baťových. Díky prosperitě firmy a vlivu Tomáše Bati, který byl i starostou města, se stal Zlín v meziválečném období moderním centrem. Stavby renomovaných architektů proměnily původně pětitisícové městečko v aglomeraci unikátní funkcionalistické architektury. Dnes tu žije asi 75 tisíc obyvatel. Zlín proslavily i filmové ateliéry, ve kterých vznikaly animované filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové.

Jihlava

Krajské město na Českomoravské vrchovině a položené na někdejší česko-moravské zemské hranici. Město známé svým podzemím i hokejovým klubem Dukla Jihlava.

Nový Jičín

Město v Moravskoslezském kraji. Je známé klobouky a Žerotínským zámkem.

Tábor a štiky pod Jordánem

Ze starobylého města s biblickým názvem Tábor vyráželi husité na své vítězné výpravy. A se slavnou minulostí se zejména v historickém centru dodnes setkáte téměř na každém kroku.

Příbram a Svatá hora

V Příbrami je jedno z největších hornických muzeí v Česku. Nedaleko je poutní místo Svatá hora, kde najdete barokní klášterní komplex.

Třeboň, svět v rybníku

Lázeňskou Třeboň najdete mezi rybníky Svět a Rožmberk. Ochutnat tu můžete například kapří hranolky.

České Budějovice, srdce jižních Čech

Město, kterému se vyhýbají velké změny. Víta Pohanku budou po zajímavých místech provázet spisovatel Jaroslav Cempírek nebo Marek Kerles.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio