G 8

20. červenec 2001

Byly doby, a není tomu tak dávno, kdy se představitelé sedmi nejbohatších zemí setkávali k debatě o příštích osudech světa, aniž by to vzbuzovalo větší pozornost. Novináři oznámili, že se setkání uskuteční, pak napsali, že probíhá a posléze stručně oznámili, že skončilo.

Dnes není myslitelné uskutečnit setkání stejných politiků bez vyklizení města, zbudování zátarasů a nasazení tisíců policistů a vojáků. Co se změnilo? Lidé se začali ptát, co vlastně ti vlivní představitelé řeší, začali se o politiku zajímat. Výsledkem toho zájmu je zjištění, že mocní tohoto světa dnes problémy spíše způsobují, než řeší. Není to tím, že by byli mocnější než v minulosti, ale proto, že jsou slabší. Co slábne, je jejich vazba na veřejnost, kterou mají zastupovat. Veřejnost sice politiky demokraticky zvolí, ale pak již pouze sleduje, jak prostřednictvím zvolených politiků určují agendu tohoto světa nikým nevolení byznysmeni.

Tak vzniká pocit marnosti, že je v podstatě jedno, kdo bude zvolen, když je předem jasné, komu politik vzápětí půjde na ruku: představitelům korporací, monopolů, řetězců, investičním bankéřům a občas také mafii. Politika se vzdálila poslání veřejné služby, politikové změnili dres a většinou už kopou za sponzory, kteří nepřemýšlejí o tom, co je správné, ale co vynáší. Zkušenost ukazuje, že nejvíce vynášejí globální spekulace a lumpárny. Z Janova budou pravděpodobně přicházet obrázky několika vandalů, kteří rozbíjejí výlohy. Představitelům G osmičky by ale nemělo uniknout, že drtivá většina demonstrantů jim nabízí vysvobození z pasti. Svými protesty jim říkají: "Zastupujte raději opět naše zájmy. Máte zapotřebí sloužit lidem, kteří tento svět svedou pouze rozkrást?"

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka