Francouzské zámky na Loiře oslavují renesanci. Dílo Leonarda da Vinci propojí s digitálními technologiemi

22. únor 2019

Dědictví, věda a umění. Tři složky spojují jednu z největších kulturních akcí tohoto roku ve Francii. Umělecko-vědecký projekt Viva Leonardo reflektuje pět set let od smrti Leonarda da Vinci.

Na celý rok 2019 se francouzský region Centre - Val de Loire promění v oslavu renesance. A to nejen vědou, ale hlavně současným uměním a novými technologiemi. Z bohatství, ale i uměleckého dědictví tento francouzský region těží dodnes.
Jak ale ukázat renesanci i Leonarda v současnosti? Ideálně propojením s digitálními technologiemi. O projektu mluvila Marie Sýkorová s jeho ředitelem Alexandrem Tinseauem.

Château de Clos Lucé, ateliér Leonarda da Vinci

Mohl byste představit projekt Viva Leonardo?

Viva Leonardo je komplexním projektem - stejně jako v renesanci propojuje hned několik odvětví. Umělci ze severu Evropy se potkávali s těmi z jihu, aby si vyměnili zkušenosti i poznatky. Měli jsme tak chuť poznat právě toto propojení, které se odehrálo před pěti sty lety. A které je nadále velice aktivní, činné a živé. Publiku tak nabízí bohatý program v průběhu celého roku 2019. Čítá na pět set akcí, které se inspirovaly právě bohatstvím renesance i jejími vědeckými úspěchy. Muži a ženy, kteří vytvářeli bohatství této doby, tohoto místa a tvořili dějiny.  A to je právě i důvod toho, abychom nalákali více návštěvnic a návštěvníků právě do této francouzské oblasti.

Da Vinciho pokoj

Proč je právě tahle akce ve francouzském regionu Centre - Val de Loire?

Je to vlastně prosté. Region Centre - Val de Loire byl tak nějak uprostřed dění v Evropě. Bylo to sídlo francouzských králů a královen. Oblast se tak stala průsečíkem kultur i idejí. Bylo to právě tady, kde král František I. pozval na královský dvůr Leonarda da Vinci a chtěl, aby sem přinesl své vědecké poznatky i dovednosti. Je tak zajímavostí, že Leonardo trávil své poslední tři roky ve městě Amboise a na zámku Clos Lucé. Měl možnost tvořit, předělávat i inovovat své dílo. Taky tady mohl prohlubovat své vzdělání. Poznatky předával další generaci, která se dále rozšiřovala.

Park kolem Château de Clos Lucé

Které akce můžeme ve středu Francie v oblasti zámků na Loiře vidět?

V oblasti zámků na Loiře se koná několik hlavních akcí. Od ledna jsme se zaměřili na inovace - nabízíme veletrh a výstavu digitálních technologií. Podobně budeme od března ukazovat nové technologie v propojenosti dvou univerzit, té v Orléans a v italské Florencii. Společně připravily výstavu Leonardo a Robot. Spojení obou inženýrských škol nabídne třeba ukázky humanoidů i svět umění a vědy. Program je zaměřený hlavně pedagogicky. Větší zábavu ale chystáme na srpen. A sice program pro širokou veřejnost, kterou seznámíme s digitálními technologiemi trochu jinak. K vidění bude třeba představení pod vodou. K tomu budeme potřebovat i samotnou řeku Loiru. Jedinečná projekce ukáže dobu Leonarda, renesanci i inovace, o které se zasloužil. Propojení zajistí performance, tanec a současné umění. A o to nám šlo. Spojit tuhle magii zvuků, světel, performance nebo i ohňostrojů. A vše ukázat veřejnosti. Během jednoho měsíce tak nabídneme hned šest těchto jedinečných momentů.

Na projektu Viva Leonardo se během celého roku účastní významné historické objekty a památky. Ať už zámky Chambord, Chenonceau, Blois, města Orléans, Tours, Bourges nebo i historická sídla i centra současného umění a digitálních technologií. Během celého roku nabídne na 500 akcí, které ukáží bohatství a výjimečnost oblasti jižně od Paříže, tedy Centre - Val de Loire.

Spustit audio