Francouzi stávkují i proti zimě

13. únor 2013

Na Světový den rádií, 13. února, jsme v našem Tandemu přivítali zahraničního zpravodaje ČRo v Paříži Jana Šmída. Zavzpomínal na své rozhlasové začátky, prozradil, co ho ve Francii neustále překvapuje, a nabídl nám svou další knížku, tentokrát o gastronomii, která vyjde v březnu.

„Já si vzpomínám na chvíle, kdy jsem před televizní obrazovkou něco komentoval. To byl vlastně první můj rozhlasový projev. Na střední ekonomické škole v Pelhřimově jsme si pak hráli na zahraniční zpravodaje. U rozhlasu zůstávám hlavně proto, že podporuje představivost,“ prozradil na sebe v úvodu rodák z Pelhřimova.

Jan Šmíd si ve svých pětadvaceti koupil neomezenou vlakovou jízdenku a procestoval celou Evropu, zejména Francii. Když se tam pak po letech vrátil jako zahraniční zpravodaj, měl už tuto zemi důkladně zmapovanou. Přesto ho v některých věcech Francouzi neustále překvapují.

„Nepřestává mě udivovat, jak Francouzi neustále proti něčemu stávkují. Denně se prý na území tohoto státu odehraje v průměru šest stávek. A nejvíc mne pobavilo, že stávkují i proti zimě,“ říká Jan Šmíd.

Kromě toho, že se Honza věnuje naplno své profesi rozhlasového reportéra, píše také knihy. V nich zúročuje své zkušenosti a zážitky z cest. V březnu tohoto roku mu vyjde knížka o francouzských restauracích, kterou můžete brát i jako průvodce po těch nejlepších s michelinskou hvězdičkou.

Spustit audio