Fráňa Šrámek: Život. Lyrická povídka o setkání života a smrti

9. listopad 2023

Telegram v tom šedivém dni nevěstí nic dobrého. Milovaný bratr Jan po dlouhé noci zemřel. Smutek blízkých neustává. Jednoho dne se ale ve dveřích objevuje Janova bývalá přítelkyně… Povídku ze sbírky Osyka z roku 1912 pro rozhlas upravil Ludvík Němec. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Pro rozhlas adaptoval: Ludvík Němec
Účinkují: Martin Siničák a Barbora Goldmannová
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2017
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

I když se vitalismus v literatuře rozšířil až jako reakce na hrůzy první světové války, objevuje se v dílech řady autorů už i mnohem dříve. Je to příklad i tvorby „buřiče“ Fráni Šrámka, a to jako jeho poezie, tak prózy.

Rysy vitalismu nese jeho slavný román Stříbrný vítr z roku 1910 a silné přitakání životu na úkor smrti je patrné i ze Šrámkovy povídky Život. Zde proti mužům z rodu Razímů, „trochu mrtvým už za živa“ autor staví vitální Evu. V jejím hlase jásají všechny barvy života. Její milovaný ji ale neslyší.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.