Fotograf Radek Pavlík svatební zakázky neodkládá

13. září 2019

Když fotí svatby, nesmí s odevzdáním práce příliš otálet. Dvakrát se mu totiž stalo, že než fotky dovezl, novomanželé už spolu nežili.

Radek Pavlík ale nefotí jen svatby, profesionální fotograf má na malém městě práci celý rok, na podzim taneční, vánoční fotografování ve školkách, v zimě tabla a maturitní plesy, tradiční focení ke konci školního roku a celoroční práce v ateliéru.

Svatební trendy se velmi rychle mění, každou sezónu přichází něco nového. Od vypouštění balónů štěstí, přes špalíry a nápisy z prskavek. Před každou svatbou Radek Pavlík objíždí na svém elektrokole krajinu a hledá příhodná místa. Do druhého dne mu pak nezbývá než doufat, že louku plnou kvítí nikdo neposeče.

Formulář u fotografa

Fotograf Radek Pavlík

Každá svatba je jiná a tak, aby byl Radek na focení připraven, vypracoval zvláštní formulář, do kterého mu ženich s nevěstou popíší, jakou svatbu plánují. Zda na úřadě, v kostele, nebo někde v přírodě, jestli budou mít hostů dvacet nebo sto a připsat můžou také oblíbené věci nebo místa, která by chtěli na svatební fotografii mít. Vedle starých lyží, kol, nebo motorek, se na fotkách vedle svatebčanů můžou objevit třeba koně nebo traktory.

Když uteče nevěsta a nepřijede ženich

Po dvaceti letech focení svateb by se dalo říct, že fotografa už nemůže nic překvapit. Radek Pavlík zažil během svatebních dnů rvačky, hádky, odchody i rozchody. S oblibou sleduje, jak se uhlazená svatební společnost v průběhu dne, s množstvím vypitého alkoholu, mění. Rád tu přeměnu fotí, i když ví, že většinu fotografií z  těch pozdějších hodin nebude moci nikomu ukázat.

Co by fotograf neudělal pro hezkou fotku

Svatební věštění

Fotograf Radek Pavlík si sám prošel neúspěšným vztahem a možná díky této zkušenosti má jistou schopnost poznat, zda sňatek, který právě fotí, vydrží. Svůj názor si ale ze zásady nechává pro sebe. S některými svatebními zakázkami ale pro jistotu neotálí.

 

Spustit audio

Související