FONO Litera: Kateřina Tučková – Vyhnání Gerty Schnirch

27. leden 2011

Rozhovor s Kateřinou Tučkovou o jejím chváleném románu, ve kterém rozebírá ožehavé téma naší historie, odsun sudetských Němců.

Vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce, to je jedna z ožehavých otázek českých dějin. Kapitola, se kterou jsme se ani po více než 65 letech nedokázali příliš vyrovnat. Do této ožehavé události se pustila mladá česká spisovatelka Kateřina Tučková, která v románu Vyhnání Gerty Schnirch popisuje příběh konkrétní dívky, jež byla v květnu 1945 společně se svou několika měsíční dcerou a dalšími brněnskými Němci odsunuta směrem na Vídeň.

Pochod Němců z Brna po druhé světové válce

Vyčerpávající pochod skončil v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehlo epidemii tyfu a úplavice. Gerta se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě a po znovuzískání československého občanství se vrací do Brna. Román se těší velkému diváckému ohlasu, autorka za něj také získala cenu Magnesia Litera 2010 a nominace na Ceny Jiřího Ortena a Josefa Škvoreckého. Dost důvodů vás s touto spisovatelkou a jejím dílem seznámit.

autoři: Tomáš Klement , Josef Jan Kopecký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.