Finové spolu dokáží hodiny mlčet, řekl dnes na Dvojce překladatel Vladimír Piskoř

11. červenec 2013

Chcete vědět, jakou povahu má opravdový Fin? Roušku posluchačům poodhalil Vladimír Piskoř ve čtvrtečním Jak to vidí. Ptála se Zita Senková.

Jak se jim dostat pod kůži? Těžko
Co, když se řekne Finsko, automaticky naskočí překladateli Vladimíru Piskořovi? "Nekonečné lesy a krásná příroda, která je ve Finsku téměř všude."Jezdí do Finska už téměř 30 let. "Je pravdou, že to je dost uzavřený národ a mlčenlivost a upozaděnost je pro ně charakteristická. Je těžké se jim dostat pod kůži. Já jsem také uzavřený člověk a někdy to tak pro mě bylo hodně těžké. Ale ve chvíli, kdy člověka přijmou, tak jsou neuvěřitelné přátelští, pohostinní a přátelství s Finem vydrží hodně let. Problém ale samozřejmě je prolomit ledy. Mě to trvalo několik let."

Finové neumějí pít alkohol
Hodně lidí v Česku si myslí, že ve Finsku panuje přísná prohibice. "To je opravdu mýtus a rozhodně se ani jejich minulost nedá srovnat třeba s prohibicí v Americe 30. let. Je pravdou, že tam existuje státní monopol na prodej alkoholu, který se prodával pouze ve specializovaných prodejnách. Ale tím, že vstoupili do Evropské unie, tak museli přijmout nějaké regule. A Finové opravdu poslouchají, co jim vláda řekne a tak dnes už v každé restauraci alkohol koupíte. Ale je třeba dodat, že za hříšné peníze, výrazně větší než u nás. Je také pravdou, že mají, jako národ, výrazně nižší toleranci k alkoholu, než např. Češi. Prostě neumějí pít jako my, neumějí odbourávat alkohol. Mají ale také svůj specifický humor, který se trochu blíží tomu našemu. Určitě si ale nelibují ve slovních hříčkách, ale černý humor zvládnou. Oni hodně rádi spolu sedí a mlčí, to je vidět opravdu často."

Finsko, vodní hrad  Savonlinna

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio