Filmový svátek je tady! V Plzni začíná festival Finále

23. září 2021 09:40, aktualizováno

V pátek začne filmový festival Finále Plzeň. Mottem 34. ročníku je „Děláme to pro film“. Přesně vystihuje poslání a cíl tradiční soutěžní filmové přehlídky, která je významnou součástí kulturní mapy nejen Plzně, ale celé republiky. Festival potrvá až do 29. září.

Ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová

Program letošního ročníku festivalu Finále Plzeň je velmi pestrý a nabízí mnoho čerstvých novinek. Je to díky tomu, že filmové premiéry byly kvůli pandemii odsunuty. "To nám dalo šanci mít v programu mnoho filmů, které jsou opravdu velmi nové, některé mají na festivalu i svou premiéru,“ uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Během šesti festivalových dní bude uvedeno více než sto filmů. Promítané snímky jsou zařazeny do několika sekcí. „Velmi oblíbená sekce jsou České stopy v mezinárodních koprodukcích. Ze zahraničních filmů jsme se letos zaměřili na vhled do aktuální polské kinematografie a oblíbená sekce je také Německé kino,“ doplnila ředitelka.

Žhavé novinky dorazily až z Benátek

Snímek Cenzorka Petera Kerekeše bude mít v Plzni exkluzivní premiéru. Dorazil sem totiž přímo z festivalu v Benátkách, kde vyhrál cenu za nejlepší scénář. Další z filmů je Nezanechat stopy režiséra Jana P. Matuszyńskiho a snímek režiséra Christiana Schwochowa Je suis Karl.

Hlavní cenou na soutěžní filmové přehlídce Finále Plzeň je Zlatý ledňáček, který je udělován v kategoriích: Celovečerní hraný a animovaný film, Dokumentární film, Televizní a internetový projekt – seriálová tvorba, film a minisérie a Studentský krátkometrážní film. Své ceny tradičně uděluje také studentská porota složená ze studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Hvězdná Plzeň

Do Plzně se chystá uvést svůj film nepřeberné množství filmových osobností. V této chvíli svoji účast potvrdili například herečky Daniela Kolářová, Eliška Křenková, Petra Nesvačilová, Nela Boudová, herci Hynek Čermák, Igor Bareš, Matouš Ruml, Jan Jankovský; režiséři Petr Kolečko, Olmo Omerzu, Filip Remunda, Tomáš Baldýnský a mnoho dalších.

V rámci festivalu jsou zavedena také protiepidemická opatření. Na festivalu se o bezpečnost stará speciální tým. Po každé projekci se budou sály dezinfikovat a v průběhu festivalu budou muset diváci nosit nanoroušku nebo respirátor. Pokud jdou diváci na více projekcí, je dobré si na recepci po kontrole bezinfekčnosti vyzvednout speciální pásku, která jim umožní vstup do sálů bez kontroly.

autoři: Anděla Blažková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.