Film by měl být obrazem doby, říká režisér Fero Fenič

19. březen 2015

V Praze začíná 22. ročník filmového festivalu Febiofest. I letos nabídne ty nejlepší filmy z prestižních přehlídek celého světa, včetně několika filmů nominovaných na Oscara. Co podle prezidenta festivalu přinese?

Jaký tedy bude letošní ročník známého festivalu? To zatím nikdo netuší, podobné věci se těžko odhadují. „Já jsem ještě žádný film z letošní nabídky neviděl a myslím, že úplně všechny neviděl snad nikdo,“ říká Fero Fenič.

Během festivalu se totiž odpromítá bezmála 180 filmů. „Máme programové ředitele, kteří vybírají program na doporučení několika dramaturgů,“ popisuje.

Trendy současného filmu

Pokud budeme vycházet z trendů, kterými se zahraniční filmografie vyznačuje, můžeme se dočkat například pesimistických filmů z Evropy. „To naznačuje, že současná generace vnímá svět problémově. A ono to tak možná bude,“ říká režisér.

Čtěte také

„Je to tak ale správně. Film by měl být obrazem doby, ve které žijeme,“ tvrdí Fero Fenič.

Jídlo a film v jednom

Letos navíc pořadatelé spolupracují s filmovým festivalem Berlinale. „Vedle Cannes se jedná o jeden z největších festivalů. Přišli tam s projektem spojení jídla a filmu. To bychom letos chtěli zkusit i my.“

„V barrandovských studiích vyroste restaurace a špičkoví šéfkuchaři budou nabízet jídlo podle nálady filmu. Začínáme italským menu k italskému filmu,“ popisuje Fenič.


Do Prahy na Febiofest přijedou i velké hvězdy stříbrného plátna. Francouzský režisér Jean-Jacques Annaud (Jméno růže, Sedm let v Tibetu), americká herečka Kim Novak (Vertigo) a bristkých filmový a divadelní herec Alan Rickman (Harry Potter, Láska nebeská). Festival trvá od 19. do 27. března.

Prezident festivalu

Fenič Febiofest přímo zakládal a dlouhá léta stál v jeho čele. Dnes ale na chod dohlíží pouze z povzdálí, z pozice prezidenta. Organizační stránce se už věnuje jiný tým. „Po 20letech přišla velká únava. Byl jsem přítomen na natáčení každého dokumentu studia Febio a Febiofest už narostl do obrovské míry. Už jsem obě věci neuřídil,“ říká režisér a producent.

„Navíc moje umělecká role se změnila v roli producentskou. Většinu času jsem věnoval shánění peněz, zatímco program zabezpečovali jiní,“ přiznává.

Jak si Fenič užívá cestování? Jak se vybírá porota pro filmový festival? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: jra , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.