Fígle, čím potírat pečivo před pečením, aby se hezky lesklo

Asi každý z nás chce mít jakékoliv pečivo vytažené z trouby pěkně upečené, lákavě vypadající a nádherně zbarvené. K tomu pomůže potírání pekařských a cukrářských pochoutek ještě před pečením. Jak a co potírat?

Jak smažit

Voda - při přípravě slaného pečiva stačí výrobky potřít vodou a poté posypat kmínem, solí anebo kořením

Bílek - pokud potíráme výrobky bílkem, získávají světle hnědou barvu

Mléko – mlékem potíráme pečivo, pokud nemáme vejce v receptuře, to znamená, že nepřidáváme další alergen. Výsledný efekt bude stejný, jako při potírání bílkem.

Žloutek – potíráme-li pouze žloutkem, získáme velmi tmavou vypečenou barvu. Hodí se například při pečení briošky.

Žloutek s mlékem nebo smetanou – hodí se všude tam, kde chceme docílit tmavší barvy a potíráme větší množství pečiva

Celé vejce – pokud potíráme celými rozšlehanými vejci, získáme po upečení barvu, která lahodí oku a je karamelově zlatá. Je to ta barva, kterou všichni milujeme například na české vánočce anebo loupácích.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.