FIFA je v klinické smrti, zachránit ji má podle Čechů Infantino

26. únor 2016

Pět kandidátů, z nich dva velcí favorité. V Curychu se dnes rozhodne o tom, kdo povede světovou fotbalovou federaci FIFA. Ať bude zvolen kdokoli, bude se muset v první řadě pokusit obnovit důvěru v organizaci, která se nachází v jedné z nejtemnějších etap své historie.

Dlouholetý prezident FIFA Sepp Blatter a někdejší šéf evropské UEFA Michel Platini mají zákaz činnosti za neetické chování, létaly kolem nich podezřelé miliony švýcarských franků. Zároveň mnohé pořadatelství velkých turnajů provází kontroverze.

Generální sekretář Fotbalové asociace České republiky Rudolf Řepka v rozhovoru pro Plus potvrzuje, že z dvojice favoritů Gianni Infantino a bahrajnský šejk Salmán se Češi přiklánějí k Švýcarovi.

Proč jste se rozhodli pro Infantina?

Řepka: Infantino je nám bližší. Je to dobrý právník a administrátor. Myslíme si, že bude schopen vyvést FIFA z klinické smrti a zavést nutné reformy. Z hlediska korupce je neposkvrněn a fotbal vždy dělal s láskou.

Pokud je FIFA v tak vážné situaci, proč podporujete právě kandidáta UEFA, která je součástí FIFA?

Řepka: Já myslím, že UEFA je naopak ve velmi dobré situaci. Jediným problémem je, že její prezident Michel Platini se možná zapletl, anebo udělal chybičku. V UEFA všechny procesy fungují a finanční prostředky se rozdělují transparentně.

Takže podle vás UEFA funguje dobře, ale FIFA špatně?

Řepka: Ano, přesně tak. Bylo jasně prokázané korupční jednání většiny výkonného výboru FIFA. Je potřeba zvolit nejen prezidenta, ale také učinit reformy, aby by chod FIFA změnily.

To, co provedl Platini, byla podle vás „chybička“. Vám nevadí, že vznikají pochybnosti o činnosti takto vysoko postaveného funkcionáře?

Řepka: Problém to všeobecně je. Ale proto jsme tady v Curychu, abychom zvolili nového předsedu, který vyvede FIFA z těchto věcí, nastaví pro světový fotbal nové mantinely a dá naději celému světu. Po reformách už nebude výkonný výbor, ale pouze dozorčí rada, která bude dozorovat činnost generálního sekretáře.

Nejostřejším kritikem dosavadního vedení FIFA je jiný kandidát, Jerome Champagne. Proč nemá vaši důvěru on?

Řepka: Myslím, že jsou pouze dva kandidáti, kteří mají šanci na zvolení. Champagne nemá moc šancí na zvolení.

Pokud by byl zvolen šejk Salmán, co by to znamenalo pro světový fotbal?

Řepka: Pochází z velmi bohaté rodiny, je dobrý politik a diplomat, šéf asijské konfederace, takže je to také velmi silný kandidát. Věřím tomu, že pro světový fotbal by jeho zvolení bylo pozitivní. Je otázkou, co by to znamenalo pro Evropu. Velmi důležité také bude, kdo se vedle prezidenta stane generálním sekretářem FIFA.

Jak velké šance má Evropa, že prosadí svého kandidáta?

Řepka: Evropa je velmi silná, má téměř čtvrtinu všech hlasů. Aby něco mohla prosadit, musí se spojit s ostatními konfederacemi. V této chvíli náš kandidát Infantino cestuje kolem světa, komunikuje se všemi. Takže šance jsou, ale Evropa musí spojit síly s ostatními.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.