Festival Zlatá Pecka byl původně hec, říká Dagmar Pecková

27. srpen 2017

V neděli 27. srpna začíná v Chrudimi 1. ročník festivalu Zlatá Pecka. Jeho zakladatelkou a dramaturgyní je mezzosopranistka Dagmar Pecková. Festival bude zahájen mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi, kde vystoupí spojené pěvecké sbory z Pardubic, Chrudimi a Heřmanova Městce.

S Dagmar Peckovou, zakladatelkou a dramaturgyní festivalu, se setkal redaktor Daniel Jäger.

Co vás přimělo k založení festivalu?

Nejdřív to byl trochu hec. Dělali jsme se Štefanem Margitou koncert pro Smetanovu Litomyšl Začínáme končit. Tenkrát neměli kapacitu na nádvoří, takže nás strčili v Chrudimi do klášterních zahrad. Mně se to tam hrozně líbilo a říkala jsem si, že tady by mohl být dobrý festival. A ještě jsem si říkala, že jestli mě tam naštvou, tak tam udělám festival a bude se jmenovat Zlatá Pecka. Tehdy se tomu všichni zasmáli. Když jsem tam ale koncertem vloni slavila pětapadesátiny, starosta Chrudimi se najednou zeptal, co bude s festivalem. Začali jsme se smát a řekli, že jdeme do toho.

Řada posluchačů si vás spojuje s postavou Carmen. Čím je vám Carmen blízká, je to nespoutanost a vášeň?

Já myslím, že jsem udělala v životě řadu důležitějších věcí než Carmen. Ale vzhledem k tomu, že je ta opera tak populární a chtěná, tak jsem s ní spojovaná. Myslím, že Carmen v Národním divadle nebyla špatná, že jsme si to tenkrát vychutnali s Jiřím Bělohlávkem, s Jozefem Bednárikem. Byla to skvělá inscenace. Na to období vzpomínám ráda. Lidé se mě pořád ptají, kdy jí zase budu zpívat. Tak jsem si řekla, že budu zpívat Carmen v Chrudimi.

Bude v klášterních zahradách a bude to průřez touto operou.

I přesto, že takové označení nemám ráda, bude to Best of Carmen.

Carmen se objeví na festivalu Zlatá Pecka ještě jednou, ale v úplně jiné podobě.

Ano. Poutá mě letité přátelství s Bárou Hrzánovou. Když jsem dělala premiéru Carmen v Národním divadle, tak ona dělala Carmen v Řeznické s panem Ševčíkem jako zpěvohru. Ona se byla podívat na mojí Carmen, já na její. Hrozně jsem se u toho bavila a říkala jsem si, jak nás dvě na jevišti spojit. Něžně jsem ji přinutila a zatlačila do koutku. Řekla jsem, že dělám festival Zlatá Pecka a že potřebuji nás dvě na jevišti v roli Carmen. Hru nám napsal Jan Jiráň za pár měsíců. Jmenuje se Carmen Y Carmen.

Součástí festivalu Zlatá Pecka bude i happening ve vašich rodných Medlešicích? Jak bude vypadat?

Medlešice mají krásný zámek a krásný park. Na zámku se narodila matka Emy Destinnové. Proběhne módní přehlídka Ivany Follové, celé to bude uvádět Aleš Cibulka. Budeme tam mít soutěže pro děti, přijede nadační fond Dejme dětem šanci, který tak trochu zastupuju nebo popularizuju. Také budeme zpívat se Spiritual kvintetem. Ale důvod, proč to celé dělám, je, abych přispěla svou troškou do mlýna a pomohla zrekonstruovat zámek, který to potřebuje. Takže všechno, co se vytěží, půjde na rekonstrukci.

Součástí festivalu Zlatá Pecka budou i mistrovské kurzy. Pro koho budou určeny a jak budou probíhat?

Chtěla jsem udělat kurzy trochu jiné, než je běžné. Běžně jsou kurzy operních árií. Já jsem chtěla udělat interpretační kurzy písně pozdně romantické s přesahem do 1. poloviny 20. století. Ať už je to česká pozdně romantická píseň nebo německá či ruská. Píseň je vlastně hlasová hygiena. Je to něco jiného než operní árie. A pro pěvecký život je to velmi důležité.

autoři: Daniel Jäger , Hok
Spustit audio