Festival Prix Bohemia Radio ocení rozhlasové drama, dokumenty i reportáže

19. březen 2018

Olomouc bude až do čtvrtka hlavním městem rozhlasové tvorby. Na 34. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio budou o hlavní cenu soutěžit reportáže, dramatická díla i dokumenty, které vznikly v loňském roce. Umělecké centrum Univerzity Palackého hostí festival už potřetí.

Jako první budou soutěžit rozhlasoví dokumentaristé. Zatímco loni byla v této kategorii nejčastějším tématem migrace, letos mají příspěvky podle Daniela Moravce, šéfa tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu, pestřejší tematiku.

„Do soutěže je zařazen například dokument vytvořený pro DokuVlnu Radia Wave, který je svižný, mladý, ale přesto s velmi závažným a smutným tématem,“ říká Daniel Moravec.

Petr Nováček vstoupí do síně slávy

Na slavnostním zahájení přehlídky uvede generální ředitel Českého rozhlasu do rozhlasové síně slávy komentátora Petra Nováčka. Ten se zabývá hlavně politikou. „Od 13 let jsem schovával části novin a poslouchal projevy Antonína Novotného. To nevíte, jaká to byla legrace,“ popsal nedávno Nováček v České televizi. V roce 2000 dostal cenu Ferdinanda Peroutky.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprixbohemiaradio%2Fposts%2F1804275263209142&width=500" width="500" height="539" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

V úterý přijde na řadu kategorie reportáží, která je jako jediná mezinárodní. Odborná i studentská porota bude hodnotit díla autorů ze zemí Visegradské čtyřky, Německa a Rumunska.

Kategorie drama ve středu představí mimo jiné nové zpracování Spalovače mrtvol spisovatele Ladislava Fuchse.


Letošní nominace na rozhlasovou Thalii:
Natálie Drabiščáková, Helena Dvořáková a Taťána Medvecká.
Ladislav Frej, Ivan Trojan, Jiří Lábus a David Novotný.

Závěr festivalu patří už tradičně udělení rozhlasové Thalie, kterou předává Herecká asociace. Ta letos vybrala sedm finalistů.

Podle ředitele Českého rozhlasu Olomouc Josefa Podstaty mají o festival rozhlasové tvorby zájem nejenom autoři jednotlivých soutěžních příspěvků, ale i veřejnost, která se účastní nejen bohatého doprovodného programu i vlastních poslechů.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frozhlasolomouc%2Fposts%2F1624840630884843&width=500" width="500" height="342" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

I když soutěžní část festivalu začíná už v půl deváté ráno, oficiální zahájení se chystá až na pondělní večer. V půl osmé přivítá generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral hosty i soutěžící v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc, kde vystoupí rozhlasový big band Gustava Broma.

autoři: jch , vma , and
Spustit audio