Fenomén Palworld si půjčuje nejen z Pokémonů, na rozdíl od nich se ale nebojí zbraní ani otroctví

9. únor 2024

Jarda s Lukášem tentokrát ve studiu přivítali vášnivého hráče Tomáše Urbánka, se kterým probrali aktuální herní trendy, třeba free-to-play střílečku The Finals, ale také hru Palworld, která si hned po svém představení vysloužila přezdívku „Pokémoni se zbraněmi“. Čím tahle dvojice uhranula miliony hráčů?

The Finals si během prvních dvou týdnů po vydání vyzkoušelo deset milionů lidí. Arénová střílečka, kde se soupeří o vítězství ve virtuální televizní soutěži, je v základu k dispozici zdarma. Platí se jen za kosmetické předměty – schopnosti a vylepšení se odemykají s pomocí měny, která se dá získat prostým hraním. Jarda s Tomášem na The Finals nejvíc chválí destrukční model a možnosti, jak se s ním v rámci taktiky dá pracovat. V jednom z herních módů se kupříkladu bojuje o kasičku plnou peněz, se kterou se týmy zpravidla opevní, ale neexistuje budova, do které by se nedala najít nebo vytvořit cesta.

Ani Palworld není zrovna pacifistickou hrou. „Palworld se nebojí toho, co Pokémoni jen naznačují,“ tvrdí Jarda a naráží tím nejen na glorifikovaný model otroctví s roztomilými příšerkami, ale i na fakt, že ve hře firmy Pocketpair jim do rukou patří třeba palné zbraně, případně se samy třeba stávají plamenometem. Vedle vizuální a mechanické inspirace Pokémony si podle Tomáše Palworld půjčuje třeba taky z The Legend of Zelda: Breath of the Wild, zejména v možnostech pohybu a průzkumu, anebo ze survivalu Ark. A evidentně si půjčuje velmi zdatně, protože po prvních dvou týdnech v předběžném přístupu hlásí tvůrci přes 19 milionů hráčů.

Jsou Pokémoni jak kapky deště? Jak často padají Jardovi na hlavu krabice? Co by se stalo, kdyby byli Pokémoni skuteční? Poslechněte si Quest o The Finals a Palworldu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.