Fazole se zelím a bůčkem je dokonalé jídlo z jednoho pekáče od Rostislava Havrana z Hradce Králové

Fazole s kysaným zelím a bůčkem je dokonalé rychlé jídlo, které vám zachutná. Je ho hodně a je výborné. Připravil ho Rostislav Havran z Hradce Králové. Všechno se předem připraví a pak zapeče společně v jednom pekáči. Je to poměrně levné a rychlé.

Fazole se zelím a bůčkem

Ingredience na 1 pekáč:

500 g velkých bílých fazolí
2 snítky tymiánu
500 g kysaného zelí
2 cibule
3 velká rajčata
1 lžíce mleté papriky (sladká, může být i ostrá)
2 lžíce hladké mouky
300 g uzeného bůčku (může být koleno nebo slanina)
sádlo na vymazání
sůl
pepř
2 snítky rozmarýnu

Postup

Propereme a den předem namočíme velké bílé fazole. Druhý den je uvaříme doměkka společně se snítkami tymiánu. V průběhu vaření sbíráme pěnu.

Zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme do poloměkka. Trvá to asi 10 minut. Rajčata nakrájíme na větší kostky nebo použijeme konzervu naložených rajčat.

Maso nakrájíme na středně velké kousky a dáme orestovat na pánev. Maso necháme vyškvařit a pak ho vyndáme z pánve stranou.

Na výpeku z masa orestujeme 2 najemno nakrájené cibule. Necháme je zbarvit jen dosklovata. Pak je lehce zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a mícháme dorůžova. Potom zasypeme 1 lžící mleté sladké papriky a jíšku necháme vystydnout.

Následně smícháme dohromady fazole, zelí, přidáme jíšku, maso, nakrájená rajčata, a osolíme a opepříme.

Směs pak vložíme do sádlem vymazaného pekáče. Navrch položíme pro ovonění 2 snítky rozmarýnu. Pečeme odkryté asi 30 minut při teplotě 180 °C.

Rostislav Havran

Recept získal kdysi z jedné kuchařské knihy, kterou viděl u svého syna. Byl tehdy ve vegetariánské verzi. Ale pan Havran si ho vylepšil o uzený bůček a recept od té doby s úspěchem připravuje.

Přivítal nás ve svém rodinném domě s manželkou a kamarádkou. Na stole bylo připravené slané i sladké pečivo, ochutnali jsme i studenou rajčatovou polévku, borůvkový dort a také trochu taboulehu. Pan Havran totiž rád vaří a zkouší nové věci.

Soška havrana, Patrik Rozehnal a hotové jídlo podle receptu Rostislava Havrana