Fantastický zverimex. Vtipné pohádkové příběhy ze světa zvířat

10. září 2023

Vítejte v jednom zvláštním zverimexu. Jak se místní obyvatelé vypořádají se zlou majitelkou? Pusťte si vtipný sedmidílný seriál od Kláry Vlasákové. Jednotlivé díly čtou různí herci.

Účinkují: Eva Hacurová, Hynek Chmelař, Nataša Mikulová, Milada Vyhnálková, Vojtěch Hrabák, Marek Mikulášek a Natália Drabiščáková
Napsala: Klára Vlasáková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Josef Kačmarčík
Natočeno: 2020

Papoušice Ema, užovka Julie, křečci Adam a Lada, zlaté rybky Hugo a Tom, želva Ola a chameleon Erik žijí ve zverimexu, který vlastní zlá a lakomá majitelka. Ta netouží po ničem jiném než po zisku, a proto se rozhodne prodat všechna zvířata firmě zabývající se testováním na zvířatech! Naštěstí ve zverimexu pracuje dobrosrdečný prodavač Petr, který to nechce nechat jen tak. A sama zvířata rozhodně nehodlají nečinně čekat, co se s nimi stane…

Ten papoušek je ňákej rozbitej

Papoušci jsou známí tím, že se dokáží naučit pár lidských slov. To bohužel některé lidi vede k domněnce, že papoušci nemají sami co říct. Do zverimexu jednoho dne přišel drzý kluk, který nejdříve začal otravovat užovku Julii a pak papoušici Emu. Zastane se jich prodavač zverimexu, nebo to budou muset zvládnout samy? Vypráví Eva Hacurová.

Zlatá rybka má přání

Zlatá rybka jménem Hugo má jen jediné přání: chtěl být sám, v klidu a v tichu. Namísto toho však žije ve zverimexu, kde je kolem spousta dalších zvířat a lidí a nikdo nevydrží být aspoň pár minut zticha. Prodavač se navíc rozhodl, že k Hugovi do akvária dá nového "spolubydlícího". Dokáže se s tím Hugo smířit? Vypráví Hynek Chmelař.

Loupež

Želva Ola byla nejrychlejší želva ve zverimexu. Nebo možná na světě? Již odmalička se snažila být pomalejší, aby zapadla mezi ostatní želvy, ale byla prostě příliš netrpělivá. Díky její rychlosti to však pokaždé dopadlo stejně. Někdo si Olu koupil, ale druhý den ji přinesl zpátky. Proč je Ola tak rychlá? Pomůže tato její vlastnost zachránit zverimex před loupeží? Vypráví Nataša Mikulová.

Všichni křečci přece musejí běhat v kole

Všimli jste si, že křečci milují běhání v kole? Obzvlášť křeček Adam tuto aktivitu úplně miloval. Každý den vstal jako první, rozcvičil se a vrhnul se do kola, v němž běhal až do večera. Proč najednou s běháním přestal? A co je pravdy na tom, že majitelka zverimexu chce zvířata poslat na ulici?! Vypráví Klára Milada Vyhnálková.

Jen pár minut života

Líbí se vám chameleoni, nebo se jich kvůli zvláštnímu zbarvení, suché šupinaté kůži a vykuleným očím spíše bojíte? Chameleon Erik však strašidelný vůbec nebyl. Byl spíš unavený, netečný, v noci nemohl spát a téměř nejedl. Co když před něj prodavač Petr postaví hromadu cvrčků? Dostane Erik konečně chuť se najíst? Vypráví Vojtěch Hrabák.

Petr, pokusy a pomněnky

Prodavač Petr už od dětství miloval zvířata. Brzy se proto stal vegetariánem a poté začal pracovat ve zverimexu. Ten však nevydělávat tolik, kolik si jeho majitelka představovala a nastal problém. Všechna zvířata se prý mají prodat firmě testující své výrobky na zvířatech! Tomu musí Petr samozřejmě zabránit! Žádné vysvětlování a přesvědčování majitelku neobměkčí. Co tedy Petr udělá? Vypráví Marek Mikulášek.

Majitelka má plán

Je rozhodnuto! Papoušice Ema, křečci Adam a Lada, užovka Julie, zlaté rybky Hugo a Tom, chameleon Erik i želva Ola mají ze zverimexu odejít rovnou do firmy testující své výrobky na zvířatech! Zabrání tomu dobrosrdečný prodavač Petr, nebo si zvířata budou muset pomoci samy? Vypráví Natália Drabiščáková.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související