Expedice za svatým Mikulášem. Proč je dodnes populárním světcem?

5. prosinec 2020

Historická i trochu pohádková postava, ztělesnění štědrosti a pomoci v nouzi, biskup a světec, z nějž se ale po zaoceánské transformaci v Santa  Klause stal symbol konzumu.

To vše je svatý Mikuláš. Proč je právě on synonymem pomoci bližním a jak je dnes na tom naše společnost s donátorstvím, charitativní činností, štědrostí a pomocí potřebným? O tom všem je Expedice.

Svatý Mikuláš

Svatý Mikuláš z Turecka

Kde se vzal Mikuláš v Čechách, Santa Klaus v Americe a Děda Mráz v Rusku? Budete se možná divit, ale pochází z Turecka. Biskup Mikuláš z Myry žil skutečně v kraji Antalya, kam se turisté jezdí o prázdninách rekreovat. Kromě toho, že se jmenoval Mikuláš, byl knězem a poté biskupem, jsou všechna další fakta o jeho životě nejistá. Narodil se roku 280 nebo 286 a zemřel 6. prosince 345 nebo 352. Celý život zřejmě prožil v Lykii, což byla velmi bohatá a současně i liberální a vzdělaná provincie ležící v místech současné Antalye. Antická Myra se ale poté stala kořistí islamistů a pak Mongolů. Časem upadla v zapomnění a trosky města zmizely pod nánosy řeky Demre.

Znovuobjevení myry i Mikuláše

Myra se znovu objevila až v 60. letech 20. století, kdy ji vykopali evropští archeologové v místech současné obce Demre, též zvané Kale. Mikulášova otevřená a opuštěná hrobka tam stojí dodnes. A dodnes také o žijí legendy o něm. Proslul štědrostí a kromě toho konal zázraky téměř na počkání. Křesťané mu říkají Mikuláš Divotvůrce a pravoslavní ho vzývají jako druhého nejvýznamnějšího svatého po Panně Marii.

Svatý Mikuláš, mozaika v Toulouse

Mikuláš a tři zlaté koule

Když vidíte sochu či obraz znázorňující svaté biskupy starověku, snadno si je můžete splést. Svatého Mikuláše ale poznáte vždy podle jeho typických atributů: tří zlatých koulí, které symbolizují tři měšce plné zlaťáků. Příhoda, která dala z vznik legendě, se údajně stala v Myře. Tam měl jeden tři dcery, a jelikož jim nemohl zajistit vdavky ani věno, byly nuceny se věnovat prostituci. A Mikuláš tehdy udělal tajný dobrý skutek. Jedné noci vhodil do okna nešťastného otce měšec se zlaťáky. Ten peníze vzal a vystrojil za ně svatbu nejstarší dceři. Když Mikuláš viděl, že otec darované peníze dobře využil, čin zopakoval podruhé a potom potřetí. Jiná verze příběhu hovoří o tom, že třetí  měšec s penězi neplánovaně dopadl do zavěšené sušící se punčochy. Což vedlo k tradici vyvěšování punčoch za okno a k jejich používání jako dárkového balení.

Mikuláš, Sinterklaas a Santa Klaus

Slíbili jsme ale, že vysvětlíme, jak se ze sv. Mikuláše stal Santa Klaus. V 18. století si holandští přistěhovalci do USA přivezli i řadu holandských legend a pověstí, včetně té o Sinterklaasovi, což byla mytická postava, která v sobě skloubila křesťanského světce, ale také hrdinu a jednoho z hlavních bohů severských bájí Odina. Od Odina si Sinterklaas vypůjčil ježdění na koni po nebi, dlouhý vous, pomocníky a také boty a ponožky zavěšené u krbu. Od sv. Mikuláše si pak vypůjčil červený plášť, červenou biskupskou mitru a biskupskou zakroucenou hůl. A také knihu, kde měl mít zapsaná jména všech dětí. Chybou přepisu při výslovnosti se ze Sinterklaase stal Santa Klaus A toho dokázal skvěle využít už na začátku minulého století americký reklamní průmysl.

Logo

Santa a Coca-Cola

Není ovšem pravda, že Santa Klause stvořila firma Coca-Cola. V roce 1863 americký karikaturista Thomas Nast nakreslil pro Harper's Weekly první podobu muže - skřítka se soby, který sedí na saních a vojákům rozdává dárky. Tato karikatura je považována za první americké zpodobnění Santy Klause, s tím, že sám Nast ji v roce 1881 ještě vylepšil. A tak přibylo na kresbách spokojené bříško, fajfčička, velký opasek s velkou sponou a z mitry se stala kapuce. Nový Santa Klaus mohl zahájit své obchodní tažení. Nejznámější verze Santy je ta z roku 1915, která sloužila jako reklama na nápoje White Rock. Od nich převzala koncept Coca-Cola, ale až v roce 1931. Je ovšem pravda, že právě firma Coca-Cola měla lví podíl na tom, že se z kombinace světce a postavy severských legend stal symbol konzumu a nadbytku. U nás v Evropě je ale sv. Mikuláš stále hodným světcem a symbolem štědrosti, dobroty a pomoci v nouzi.

Expedici po stopách svatého Mikuláše a historii donátorství a mecenášství u nás povedou církevní historik doc. Jaroslav Šebek, psycholog a neurovědec Petr Bob a studenti, kteří založili charitativní organizaci Popropo Marek Dobruský a Filip Špelina.

Spustit audio