Expedice: Lidské náhradní díly aneb Co dokáže regenerativní medicína?

11. červen 2022

Lidské tělo má neuvěřitelné schopnosti regenerace. Stačí mu jen trochu pomoci. Náš organismus se nejlépe hojí s „náhradními díly“ biologické povahy. Rakovinu kostí mohou vyléčit kostní štěpy od zemřelých dárců, kožní transplantáty léčí těžké popáleniny i úrazy a jsou nezastupitelné ve válkách. Náhradní rohovka nás může zachránit od definitivní slepoty, biologické náplasti z amnionu dokáží zacelit chronické rány i bércové vředy. Jak se pracuje v Národním centru tkání a buněk?

Expedice míří do světa lidských „náhradních dílů“, tedy do světa regenerativní medicíny a tkáňového bankovnictví. Stejně, jako existují banky, v nichž uchováváme peníze, existují i tkáňové, kostní, kožní a oční banky, ve kterých se uchovávají části kostí, šlach, rohovky a kůže, které mohou zachránit život a uzdravit ty, kteří to nezbytně potřebují.

Česko: jednička v tkáňovém bankovnictví

V tkáňovém bankovnictví naše republika vždy držela prim. Už v roce 1952 byla v tehdejším Československu založena první tkáňová banka v Evropě, která vznikla jako druhá na světě, pouhý rok po otevření podobné instituce na vojenské základně v americké Bethesdě.

Kůže v Národním centru tkání a buněk a Ostravě

Naši republiku tehdy v oblasti transplantologie posunula mezi světovou špičku a na té se drží dodneška: Národní centrum tkání a buněk sídlící v Ostravě je největší v Evropě a dodává transplantáty do nemocnic po celé republice.

Za posledních deset let vyvinuli v Ostravě více než 25 tisíc transplantátů a zachránili tak život a zdraví tisícům lidí. Jak to v takové instituci funguje a v kterých medicínských oborech nacházejí největší uplatnění? A jak s transplantáty pracují lékaři přímo v praxi?

Do Národního centra tkání a buněk

Expedici povedou v Národním centru tkání a buněk v Ostravě vedoucí oddělení tkáňových transplantátů Daniel Špirka, a poté přímo v nemocnicích renomovaní transplantologové: přednosta 1. ortopedické kliniky fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně doc. MUDr. Tomáš Tomáš, PhD., a oftalmoložka MUDr. Monika Horáčková, PhD. z Oftalmologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně – Bohunicích.

Spustit audio

Související