Expedice do světa očních nemocí a oční transplantologie

29. říjen 2022

Onemocnění očí jsou ve světě na vzestupu. Za jejich vznikem stojí hned několik faktorů - genetická predispozice, věk, civilizační nemoci, jako např. cukrovka, a velmi často také životní styl. Neléčené oční vady nebo onemocnění oka mohou mít za následek až ztrátu zraku, v lepších případech bolesti hlavy nebo zad, únavu a zhoršené soustředění. Dříve patřily k nejrozšířenějším chorobám očí šedý  a zelený zákal. Dnes je to i zánět rohovky a degenerace rohovky.

Zánět rohovky může postihnout nositele kontaktních čoček, diabetiky a seniory obecně. Keratokonus, projevující se degenerativními změnami rohovky, může postihnout prakticky každého a už v útlém věku. Bohužel je dlouho bezpříznakový  a často je pak nezbytná transplatace rohovky.

Transplance rohovky zachraňuje zrak

První pokusy transplantovat části oka jsou zaznamenány už v 18. století, ale byly neúspěšné. Lepší výsledky s tranplantacemi částí oka se objevují až ve 20. století a od té doby oční transplantační medicína udělala obrovský krok kupředu. A protože byla naše republika velkým průkopníkem tkáňového bankovnictví (po USA u nás vznikla druhá tkáňová banka na světě), je tuzemská oční transplantologie na velmi vysoké úrovni.

V Národním centru tkání a buněk se shromažďují a připravují k transplantacím rohovky od zemřelých dárců a mohou zachránit zrak spoustě pacientů, ohrožených slepotou. Jak se transplatace oční rohovky provádí a jak se připravují dárcovské rohovky, vhodné pro transplantace? 

Expedici do světa očních nemocí povedou oftalmoložka a transplantoložka MUDr. Pavlína Skalická z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, oftalmoložka MUDr. Eva Jerhotová z kliniky Neovize a vedoucí oddělení tkáňových transplantátů z Národního centra tkání a buněk v Ostravě Daniel Špirka.

 

Spustit audio

Související