Expedice do světa krásy a věčného mládí

11. únor 2023

Vzhled jako fenomén aneb do jaké míry lze změnit naši podobu? Jak se mění ideály krásy u mužů a u žen? Kolik let ubere typ oděvu a líčení? Kdy přichází na řadu plastická chirurgie a jaké partie si nejčastěji nechávají upravovat muži a jaké ženy? Proč jsou v oblibě nepřirozené proporce a kolik plastických operací tělo bez následků zvládne?

Ideál fyzické krásy měla každá historická epocha. Byl závislý na tom, zda byl zrovna hladomor, války či blahobyt. Během válek a bídy se jevily přitažlivější kypré tvary, naopak v dobách míru a sociální stability byla žádaná štíhlá postava.

Starověký Egypt byl nakloněn úzkým ramenům a dlouhému krku, Řekové preferovali ženy bujnějších křivek s oblými boky. Expedice proto míří do světa krásy a věčného mládí: zkoumá vzhled jako fenomén, a zjišťuje, do jaké míry lze měnit nebo vylepšovat naši podobu.

Jak se dá vzbudit zdání nestárnutí, jak se mění ideály krásy u mužů a u žen a kolik let ubere typ oděvu a líčení? Kdy přichází na řadu plastická chirurgie a jaké partie si nejčastěji nechávají upravovat muži a jaké ženy? Kdo dnes určuje trendy v tom, jak má ideální tělo vypadat, proč byly před pár lety v kurzu hubené modelky chlapeckého vzezření a proč jsou dnes v oblibě nepřirozené proporce? Kolik plastických operací tělo bez následků zvládne a jaké zázraky dokáže při plastických operacích náš vlastní tuk?

Expedici vedou MUDr. Pavel Horyna z kliniky Medicom, dermatoložka Eva Harapátová a módní stylista a vizížista Pavel Filander.

Spustit audio

Související