Zjistěte, jak jíst opravdu zdravě. Expedice do světa farmářů a sedláků roku

7. leden 2023

Co to znamená „jíst zdravě“? Nemusí to být vůbec přísná dieta založená na klíčcích a syrové zelenině. Ani to nemusí být potraviny s předponou bio. Vydejte se na expedici za finalisty 20. ročníku Farmy roku. Dozvíte se, jak se rodí potraviny, které tělu prospívají. Uslyšíte, jak se rodí výborná ovoce a zelenina u Hančů ve Vraňanech na Mělnicku, v čem spočívá kouzlo mléčné biofarmy rodiny Kropáčkových z Nelepče na Tišnovsku a jak hospodaří sedlák Daniel Pitek pod Milešovkou.

Daniel Pitek a jeho býčci

Expedice míří do světa, kde se rodí dobré jídlo. Spousta z nás si téměř vždy po novém roce dává závazek, že bude jíst zdravě. Někteří proto, aby zhubli. Jiní proto, aby se cítili lépe a v kondici. Jenže co to vlastně znamená „jíst zdravě“? 

Podle dnešních odborníků na výživu by opravdu zdravé a dobré jídlo mělo být co nejméně průmyslově upravené, nemělo by k nám putovat z velké dálky a mělo by pocházet spíš z menších statků a farem než z velkých agroholdingů. A abychom se v tom, co jíme, lépe zorientovali, existuje už 20 let soutěž Farma roku.

Spustit audio

Související