Expedice do doby (bez)dotykové: Proměna sociálních kontaktů v časech covidu

22. leden 2022

Vzájemné tělesný kontakt a dotýkání se bylo po staletí velmi významným prvkem lidské nonverbální, tedy mimoslovné komunikace. Vše se ale změnilo v posledních pěti letech.

Nastala zvláštní doba. Nejdřív přišel obrovský boom přístrojů s dotykovými obrazovkami. Mobilní telefony, iPady a tablety způsobily, že lidský dotek začal mít zcela jiný význam, obsah i formu. A k tomu všemu se ještě před dvěma lety přidala pandemie koronaviru a lidé se začali úzkostlivě vyhýbat fyzickému kontaktu s druhými.

Zrodil se tak zvláštní fenomén: bezdotykově-dotyková doba, ve které se téměř každý člověk na planetě denně dotýká přístrojů, které používá, ale čím dál méně se dotýká ostatních zástupců svého druhu.

Jak dotyky komunikují zvířata?

Co všechno se dá dotekem vyjádřit? Jak absence doteků působí na naši psychiku? Kdy začíná člověk používat dotek jako formu svého uvědomění a komunikace s okolím? Jak často se dotýkají zvířata? Vyjadřují zvířata vzájemnými dotyky stejné emoce jako lidé? A nastane v budoucnu doba, v níž se nebudeme dotýkat vůbe

Na všechny tyto otázky budeme hledat odpovědi s našimi odborníky. Expedici vedou biolog a genetik prof. Jaroslav Petr z České zemědělské univerzity,  prof. Pavel Calda z Gynekologicko- porodnické kliniky u Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a psycholog a neurovědec doc. Petr Bob z Centra pro neuropsychiatrický výzkum traumatického stresu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Spustit audio

Související