„Exotické šelmy do soukromých rukou nepatří,“ myslí si Přemysl Rabas

27. červen 2018

Hosté: MVDr. Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové a MVDr. Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy. Moderuje Patricie Strouhalová.

„Nejvíc je u nás v zájmovém chovu amerických pum, kdy je 36 povolení a 49 zvířat. Pak je tu rys ostrovid – 23 povolení a 34 zvířat. U lvů máme 13 povolení a 44 zvířat a pro tygry 6 povolení na 20 zvířat,“ prozrazuje statistiku pro rok 2018 Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy.

„Já myslím, že je to moc. Šelmy do soukromých rukou v podstatě nepatří. Chovatelé se často chtějí jen předvádět. Dokonce i u řady zoologických zahrad se mi zdají podmínky pro chov šelem nedostatečné,“ zlobí se Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové.

Co můžete dělat s ním, když váš soused chová exotickou šelmu? Co je chovatelské minimum pro zájmový chov šelem? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Patricie Strouhalová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.