Existuje mnohé, co jsme nepoznali aneb Za Ivo Budilem

25. říjen 2012

„Věříte, že existuje něco mezi nebem a zemí?“ zeptala se Jana Klusáková někdejšího redaktora pořadu Meteor Ivo Budila v rozhovoru, natočeném v roce 1996. A on odpovídá: „Existuje mnohé, co jsme nepoznali, ale nejdřív bychom to měli poznat.“

Tato věta (část z rozhovoru Jany Klusákové s Ivo Budilem si můžete poslechnout na zvukové ukázce na této stránce) by se dala označit za životní krédo redaktora Československého, později Českého rozhlasu, jehož oborem byla popularizace vědy.

Vystudoval filozofii a historii na filozofické fakultě UK (v letech 1951-55). Ihned po studiích nastoupil do Československého rozhlasu jako redaktor se specializací na oblast vědy a techniky. Vytvořil neobyčejné množství dílů popularizačních cyklů, jakými byly například Rozhlasová univerzita, Besedy o vesmíru, Křižovatky vědy, Minuty pro zemi, Encyklopedie, Nad proměnami vědeckého poznání….
V 60. letech se stal v rozhlase – spolu s Janem Petránkem – předním popularizátorem v oboru astronomie a kosmického bádání (viz další zvuková ukázka z roku 1969). Od roku 1963 vedl redakci vědy a techniky, která působila v rámci Hlavní redakce politického vysílání (HRPV).
Během svého života se dočkal okamžiků uznání (např. tehdy, kdy v roce 1966 obdržel cenu ČSAV za popularizátorskou činnost ve vědě), ale i odstrků a nespravedlností – v roce 1974 byl za svoje smýšlení a nesouhlas s normalizačními poměry z rozhlasu propuštěn. Poté byl nucen pracovat – podobně jako celá řada jiných kvalitních redaktorů a dramaturgů, kteří se v době normalizace dočkali vyhazovu – v dělnických profesích; byl skladníkem, strojníkem v Malešické teplárně… až v roce 1980 se mu podařil návrat k původní profesi – stal redaktorem časopisu Vesmír.

Ivo Budil-uprostřed-beseda v atriu ČRo

V roce 1990 byl rehabilitován, vrátil se do rozhlasu a stal se vedoucím Redakce vědy a techniky. V roce 1992 převzal po Josefu Kleiblovi vedení populárního rozhlasového týdeníku Meteor. V roce 1994 se zapojil do projektu sčítání čápů v České republice. Od roku 2005 působil jako externí spolupracovník stanice Český rozhlas Leonardo, pro kterou připravoval každý den desetiminutové rozhovory s našimi předními vědci.
Zemřel přesně před pěti lety, 23. října 2007 ve věku 74 let.

Ivo Budil


Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.