Existuje ještě láska bez sexu? Dokument Čistá láska

11. březen 2018

Tři příběhy partnerských vztahů, ve kterých byla sexuální touha odstavena na druhou kolej končící až v zastávce svatební obřad. Mísí se tu romantika i mladická zamilovanost s kuriózními životními náhodami, vírou v sexem neposkvrněný vztah i náboženským fanatismem křesťanské sekty.

Dějovou páteří celého dokumentu je příběh Jana a Mariny. Před 13 lety to byli studenti českobudějovické konzervatoře.

Marina klofla spolužáka, aby unikla vystěhování

On klavírista z Kanady, syn českých emigrantů. Ona zpěvačka z Ukrajiny s končícím povolením k pobytu. On vychován v umírněné křesťanské morálce. Ona katolička hledající ženicha, který by ji vysvobodil z nuceného návratu do vlasti, kde by mohla na studium a pěveckou kariéru rovnou zapomenout.

Na svatbě se domluvili během pár dní. A od rozhodnutí k činu to trvalo pár týdnů. Svatební noc byla jejich první společná. Od té doby jich prožili spolu pár tisíc. Po studiích se přestěhovali do Kanady, kde dosud žijí i se třemi dětmi.

Sexuální půst jako společné dobrodružství

Současnost zvoleného tématu čisté lásky zastupují v dokumentu snoubenci Petr a Pavla. Ti se teprve chystají říct si své ano. Své předsevzetí odložit milostný akt až do stavu manželského si tito dva zamilovaní holoubci střeží jako svůj duševní poklad a jakési vzrušivé dobrodružství.

Svatba, manželství, nevěsta, ženich (ilustr. foto)

Táhne je to k sobě a občas musí pořádně silně zatáhnout ruční brzdu rozjetým hormonům. Ale zvládají to. Jejich motivace pramení z náboženského přesvědčení. Ale oba se snaží ji vysvětlovat spíš psychologicky. A doufají, že čistá láska a nynější odříkání jim zaručí pevné a šťastné manželství.

Potlačení přirozenosti jako projev fanatismu

Protipólem idylickému románu Jana a Mariny i možná až trochu naivním ideálům čekajícím na vyzrání Petra a Pavly je třetí příběh dnes svobodné matky dvou dětí Radmily. I ona se před 20 lety vdávala jako čistá pana a také ona prožívala velkou lásku. Její ideály však byly tvrdší a mnohem víc vynucené přísnou komunitou křesťanské sekty.

Radmilina velmi upřímná a intimní zpověď ukazuje tenkou hranici mezi ideálem čisté lásky, který křesťanství mladým lidem nabízí i za pomoci mnoha psychologicky důkladně propracovaných argumentů, a zotročením citů a přirozenosti striktními dogmatismem.

autor: Ivan Studený
Spustit audio