Evropa se připravuje na zimní výpadky proudu a možná i mobilních sítí

9. říjen 2022

Zadrhnutí dodávek energie spojené s válkou na Ukrajině by letos v zimě mohlo v Evropské unii způsobit rozsáhlé výpadky proudu, píše americký deník The Washington Post. Podle eurokomisaře pro krizové řízení Janeze Lenarčiče se EU připravuje hned na dva scénáře: první se chystá pro případ, že několik členských států pocítí výpadky elektřiny. Druhý pracuje s možností, že by výpadky proudu nastávaly v mnoha státech současně.

V případě výpadků jen v několika zemích, by mohly zasáhnout ostatní a poskytnout postiženým členům cílenou pomoc, například v podobě nouzových generátorů.

Kdyby došlo k rozsáhlejším výpadkům, Evropská komise by byla nucena čerpat ze své strategické energetické rezervy, vysvětlil eurokomisař v rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici RND.

Akty sabotáže proti plynovodům Nord Stream ukázaly, jak zranitelná je naše energetická infrastruktura.
Ursula von der Leyenová

Evropští představitelé trvají na tom, že jsou lépe připraveni než na začátku války na Ukrajině. Zásoby zemního plynu v Evropské unii dosáhly téměř 90 procent kapacity, což je o 15 procent více než loni.

Čtěte také

Přesto je třeba udělat víc pro to, aby státy dokázaly rychle reagovat na náhlé výpadky v dodávkách energie a lépe ochránily kritické sítě v Evropské unii, uvedla ve svém středečním projevu v Evropském parlamentu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Akty sabotáže proti plynovodům Nord Stream ukázaly, jak zranitelná je naše energetická infrastruktura,“ cituje Washingotn Post šéfku komise.

Výpadky proudu jsou běžné v mnoha částech světa, kde infrastruktura nedokáže ustát prudký nárůst zátěže. Bohatým zemím Evropské unie jsou ale cizí. Odborníci tak bijí na poplach i kvůli tomu, co by výpadky proudu a mobilních sítí mohly znamenat pro spotřebitele.

Evropa začal šetřit, ale bude to stačit?

Města po celém Německu začala v létě šetřit energií. Kromě jiného vypnula osvětlení historických památek i veřejné fontány.

Čtěte také

Paříž začala zhasínat osvětlení Eiffelovy věže krátce před půlnocí, místo v jednu v noci. Podle expertů jsou ale podobné kroky spíš symbolické. Noční spotřeba energie na Eiffelově věži se podle Radio France rovná roční spotřebě pouhých 56 Francouzů.

Spotřebitele by spíš mohly podle agentury Reuters zasáhnout výpadky mobilních sítí. Francouzský provozovatel elektrické sítě v září prohlásil, že v příštích šesti měsících bude nejspíš muset spotřebitele požádat, aby energií šetřili.

V případě extrémního počasí, a aby nedošlo k přetížení soustavy, by prý tato úspora měla být až 15procentní.

Ohrožený jih Německa?

V Německu se riziko nedostatku zemního plynu v letošní zimě snížilo díky naplnění zásobníků, poznamenává společnost Eurasia Group, která se zabývá výzkumem a poradenstvím v oblasti politických rizik.

Čtěte také

Zároveň ale varovala, že krátké, regionální a kontrolované přerušení dodávek elektřiny, známé jako „nouzové odpojení neprioritních obvodů“, představuje riziko zejména v jižních částech Německa.

Nicméně nouzové odpojení je pro ekonomiku méně škodlivé než nekontrolované výpadky proudu nebo plynová pohotovost. Plánované nouzové odpojení totiž umožňuje průmyslu i domácnostem se na dočasné a lokalizované výpadky lépe připravit, uzavírá americký deník.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu. 

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.