Evoluční biologie umožňuje člověku dívat se na věci s nadhledem, je si jistý biolog Josef Lhotský

15. listopad 2021

Josef Lhotský vystudoval obor, ale život ho dovedl až do banky, kde se postupně dostal do pozice agilního kouče. Jak lze propojit bankovnictví a biologii?

„Svět se hrozně rychle mění,“ říká Josef Lhotský. „Je to analogie s evolucí, a to je důvod, proč jsem skončil u téhle profese,“ doplňuje. Firmy se nemohou dovolit to, co dřív, ale musí rychle reagovat na změny. Zde přichází na řadu metoda nazvaná agilní řízení. A agilní kouč je někdo, kdo organizuje tým a komunikuje s vedením, snaží se zajistit to, že všichni dělají, co dělat mají podle původního zadání.

„Agilní kouč se snaží zajistit, aby si všichni rozuměli,“ upřesňuje Josef Lhotský. „Člověk by nevěřil, jak časté je, že zákazník si myslí, že si objednal bílého jednorožce a dostane růžového slona,“ směje se.

Dá se propojit znalost evolučního biologa s koučováním?

„Dá, a je to způsob, jak jsem se k téhle práci dostal,“ zamýšlí se host. Josef Lhotský rád připodobňuje chování lidí k bakteriím. I v živé přírodě totiž všechno musí spolupracovat. Díky znalostem o evoluci se dají najít vzorce lidského chování, se kterými se dá vědomě pracovat, díky tomu se můžeme naučit třeba zvládat strach z neznámého.

„Věda získává poznatky exponenciální řadou,“ zamýšlí se biolog. I to bylo impulsem pro to, aby společně s genetičkou Halinou Šimkovou vytvořili knížku pro děti o bakteriích.

Kdo jsou Námořnička všudybílková, Helča kyselínová nebo Záprtek kovářovic? Co o nás lidech vypráví evoluce? Čeho se nejvíc bojíme? Moderuje Jana Rychterová.

Spustit audio