Eva Turnová: Ptydepe

29. květen 2020

Ve hře Václava Havla najde ředitel velkého úřadu na svém pracovním stole vyrozumění, které je psáno v nesrozumitelném jazyce ptydepe.

Tento umělý jazyk za jeho zády zavádí náměstek – údajně proto, že se lépe hodí pro úřední úkony než jazyk přirozený.

Čtěte také

Ředitel se pokouší dozvědět, co ptydepové texty, které kolují úřadem, znamenají. Jenomže úředníkovi, který obdržel v poslední době vyrozumění, může být ptydepový text přeložen až tehdy, kdy bude mít přeloženo své vyrozumění. „Neboli: co se praví v našem vyrozumění, se můžeme dozvědět jen tehdy, když to víme,“ stěžuje si ředitel, za což je degradován na pouhého pozorovatele.

Zdá se, že jazykem ptydepe se vyjadřuje i česká politická scéna. Zhlédne-li průměrný občan televizní debatu, nebo vyslechne-li projev nějakého politika, zjistí, že politici mluví řečí, která se téměř nekryje s přirozeným a logickým způsobem vyjadřování.

Přejít k přirozenému jazyku většina stávajících politiků nemůže, protože neprůhlednost, kterou vytváří ptydepe, potřebují přinejmenším v případech, kdy jsou nařčeni z podezřelého jednání. Úředníci zase mohou ptydepem snáze zdůraznit, že v systému zodpovědnost neexistuje, a ten hlavní, kdo ji nenese, jsou oni.

Rozumím vaší situaci

Čtěte také

A tak jsme v našich kauzách také degradováni na pouhé pozorovatele se spoustou vyrozumění, která nic nevysvětlují, nesdělují a ze kterých nic nevyplývá.

Své knihy prodávám prostřednictvím známého distributora. Já knihy napíšu a nechám vytisknout. On je rozveze do knihkupectví, za což si strhává 55 %. Fakturu s měsíční splatností nikdy nezaplatí včas, občas vůbec. Vyšlu dotaz, zda by faktury mohly být hrazeny podle data splatnosti, abych nemusela tento fakt každý měsíc připomínat.

Za několik dní dostanu odpověď:

Čtěte také

„Dobrý den,

rozumím vaší prosbě, bohužel netuším, co bych s tím já mohl jiného udělat. To, jak vedení firmy hospodaří s penězi, jde čistě mimo mě, ale bohužel urgence faktur musím řešit já, jelikož kdyby faktura nebyla zadaná, tak to musím vyřešit já, když zadaná je, mohu jim urgenci přeposlat. Takže je to takhle správně, že píšete mně.

Rozumím vaší situaci a věřím, že je to nepříjemné, mně by to také bylo nepříjemné, ale bohužel nejsem v pozici, kdy bych s tím mohl něco udělat, než dále pokračovat v tom, jak to funguje doteď.“

Jak to funguje, se zřejmě dozvím, až to budu vědět. Kdy to bude?

Raději se neptám. Nechci se stát dalším, kdo byl uptydeptán.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.