Eva Hudečková si zamilovala Mnichovice, poradil jí je Ivan Mládek

27. duben 2017

Spisovatelka a herečka Eva Hudečková sama o sobě tvrdí, že je tak trochu lesní žínka. „Miluju nebe, slunce, lesy, pole, kytky, úvozové cesty, houby a myslím si, že do toho světa patřím, ale zrovna tak je mi blízký ten svět velkého umění. A ráda přelétávám z jednoho světa do druhého.“ Jeden z těch světů má v Mnichovicích u Prahy.

Eva Hudečková si tam pořídila s manželem, houslovým virtuózem Václavem Hudečkem chalupu už před lety. „Je tam nádherné ticho a my jsme oba dva duchem venkovani. Já jsem prožila velkou část dětství na venkově,“ vzpomíná paní Eva.

Mnichovice Hudečkovým doporučil bavič Ivan Mládek. „Taky zrovna hledal nové bydlení, ale měl vždycky neskutečné představy – vždycky jsme říkali, že jemu by i hlavní nádraží bylo malé. Nám to bylo jedno, my jsme zkrátka chtěli krásné místo a neměli jsme jiné nároky, než aby to bylo půvabné a abychom měli skvělé sousedy. To se nám obojí splnilo.“

Mnichovice - kostel na náměstí TGM

V Mnichovicích nejen ráda odpočívá, ale taky pracuje. Napsala tady všechny svoje knížky. „Kousek od nás za strání bydlela pro mě nejnádhernější pohádková dvojice – Alena Vránová a Vladimír Ráž – možná, že ty moje pohádky jsou inspirované blízkostí těchto dvou lidí,“ přemýšlí.

Domek a zahradu si užívá hlavně teď na jaře a v létě. Proto už se opravdu těší, až se oteplí. „Rozhodně budeme chodit na daleké lesní túry, vydáme se do Ladových Hrusic a ráda bych se podívala i do Sázavského kláštera.“

autor: sap
Spustit audio