Eugene Demolder: Brusle královny holandské

Šlechtická dívka Valburga, její kojná Bertrana, Ďábel i Smrt v mysticky laděném tragickém příběhu z dávné minulosti, přesto dodnes živém. Účinkují Viktor Preiss, Johanna Tesařová a Andrea Elsnerová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Belgický frankofonní prozaik Eugene Demolder (16. 12. 1862, Brusel – 19. 10. 1919, Essones) se živil jako právník. Jeho prozaická prvotina Smaragdová cesta (1899, česky 1925) čerpá z malířského života Rembrandtova století. V řadě dalších románů Demolder usiloval o živé a barvité zachycení historického prostředí. Psal povídky a romány.

Andrea Elsnerová natáčela titulní roli v pohádce na Štědrý den

K jeho nejlepším dílům patří fantasticky laděný román s názvem Brusle královny holandské (1901, česky 1931), ve kterém čerpal z dávných belgických zkazek a legend, které uchopil svým expresionisticky barvitým jazykem. Výsledkem je historicky zabarvené vyprávění s prvky moderní literatury, text pramenící z hluboké a bohaté imaginace autorovy, příběh s tragickými, humornými i ironickými pasážemi, kniha zcela mimořádná a dodnes velice živá. V roce 2019 ji z překladu Jaroslava Pocha pro rozhlasovou Četbu na pokračování připravila a režijně nastudovala Hana Kofránková.

Účinkují Viktor Preiss, Johanna Tesařová a Andrea Elsnerová

Překlad: Jaroslav Poch
Připravila a režijně nastudovala: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2019.

autor: tur
Spustit audio