Espresso je jen jedno. První patent na přístroj, který ho dokázal vyrobit

Angelo Moriondo, tak se jmenuje Ital, který 16. května 1884 získal patent k přístroji na výrobu kávy espresso. Ta se dělá z 8 až 9 gramů mleté kávy pod tlakem přibližně 9 barů. Výsledný nápoj má kolem 30 gramů a je základem pro většinu kávových nápojů, které si můžete objednat v restauraci. Pojďte se s námi projít historií espressa!

První stroje na espresso byly vynalezeny v 19. století. A prvním, kdo chtěl urychlit proces podávání kvalitní kávy svým zákazníkům, byl Louis Bernard Rabaut. Tento Francouz v roce 1822 vyrobil prototyp stroje na espresso.

Jako první si ale nechal vlastní přístroj na přípravu espressa patentovat Angelo Moriondo. Došlo k tomu 16. května 1884 v Turíně. Moriondův výrobek sice dostal kvůli obtížné obsluze nelichotivou přezdívku „Divoká bestie“, ale jeho pionýrský počin ukázal směr jeho následovníkům a stál u zrodu toho pravého espressa.

Víte, co je to doppio a ristretto? Co vám říká lungo či caffè correto? Jaký je rozdíl mezi caffè latte a latte macchiato? Kde vznikly nápoje flat white nebo americano?

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autor: Jan Kovařík
Spustit audio

Související