Erik Best: Prezident Putin je s anexí Krymu spokojený. A že lhal? To už je bezpředmětné

18. březen 2015

Ruská televize tento týden odvysílala dokument o anexi Krymu. Vystupuje v něm i prezident Vladimir Putin, který divákům vysvětluje své kroky a záměry. Co tím ale chtěl světu říct?

Americký novinář a vydavatel Erik Best se domnívá, že tak Putin veřejně přiznal, že světu před rokem neříkal pravdu.

„Jeho lež je ale pochopitelná. Je očividné, že porušil například mezinárodní smlouvu s Ukrajinou. Státní zájmy Ruska jsou pro prezidenta prostě důležitější. Ale pravdu lidem neříká ani americký prezident.“

Podle novináře je dokument jednoznačně podporovaný Kremlem a zajímavé je, že byl natočený tak rychle. Považuje ho ale za součást informační války.

Vzkaz pro obě strany

„Rusům chtěl Putin hlavně říct, že jeho armáda velice dobře funguje a rozhodně není v rozkladu, jak se o tom často hovoří. Vzkázal jim, že byl velmi úspěšný a dnes už nemá co ztratit. A jestli tehdy nějaké smlouvy porušil je tak už bezpředmětné.“

Čtěte také

Evropská unie podobná varování určitě nebere na lehkou váhu a říká nám: Je o tom třeba hovořit, riziko tady opravdu existuje a nemůžeme být nepřipraveni.

Použil by Putin i jaderné zbraně?

Ve filmu totiž padla zmínka i o možném použití jaderných zbraní na Krymu. Podle Erika Besta to je opět jen upozornění na skutečnost, že Rusko je jadernou velmocí, která se je schopna účinně bránit. „Podle mě to byl hlavně vzkaz Rusům. A jestli chtěl zbraně použít? To asi ne.“

Svaly ukáže i NATO

Jak se novinář dívá na plánovaný průjezd amerických vojáků šesti zeměmi střední Evropy? Armádní jednotky a technika se budou vracet z Pobaltí do Německa po ukončení cvičení.

„Je to zřejmě opět další součást informační války. Vlastně si vzájemně ukazujeme svaly, je to taková demonstrace síly. Jen by se člověk měl zamyslet i nad tím, kde to skončí. Pokud někdy,“ dodává.

Jak komentuje spekulace kolem deseti dnů bez Putina na veřejnosti? Stojí za vzájemným natřásáním peří i ekonomické zájmy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio