Erik Best: Nový Trumpův dekret? Země jako Sýrie nebo Írán představují hrozbu pro USA

7. březen 2017

Americký prezident Donald Trump podepsal nový dekret zakazující na 90 dnů vstup občanům šesti zemím. Opatření by se mělo vztahovat pouze na žadatele o nová víza. Majitelé těch platných můžou dál do USA cestovat. Co se za tím skrývá? Jaké emoce výnos vyvolá?

„Stále asi budou žaloby. Ale Trump chce, abychom pochopili, o co mu jde. Chce poukázat, že pouze američtí občané mají práva podle americké ústavy,“ říká americký novinář a vydavatel Erik Best. A poukazuje i na to, že anglický výraz „executive order“ se dá přeložit třemi slovy: dekret, výnos a nařízení.

Otázkou podle něj je, do jaké míry mají mít cizinci v USA (tj. bez víza nebo tzv. zelené karty) práva podle ústavy . „Někteří právníci tvrdí, že mají. Podle Trumpa nemají například občané Sýrie žádná americká práva. Zdá se to jasné. Ale právě o to je největší boj.“

Ne riziko, ale hrozba války

Trump zakázal vstup do USA občanům šesti zemím. Proč zrovan Írán, Súdán, Jemen, Sýrie, Libye a Somálsko? „Asi protože už Obamova exekutiva rozhodla, že tyto země představují riziko. Trump to jenom prodloužil. Říká, že nepředstavují jen tak nějaké riziko, ale aktuální hrozbu,“ říká novinář.

Americká vláda měla loni shodit až 26 000 bomb. Z toho celých 25 000 hodila na pět z těchto zemí. „Z nějakého důvodu ani Trump ani jeho odpůrci nechtějí moc poukazovat na to, že USA jsou s těmito zeměmi prakticky ve válce.“ Dělá tedy americký prezident výrazné kroky v boji proti terorismu?

Účel to nesplní

„Vidím to jako snahu Trumpa splnit své sliby. Není to proti ničemu, ale svůj účel to moc nesplní.“ Nový dekret už ale neobsahuje Irák. Podle Besta to může být tím, že mnoho Iráčanů pomáhalo USA a nyní ve velkém množství žádají o víza.

autor: zis
Spustit audio