Erik Best: Dohoda o přerozdělování migrantů je jen turecko-německým plánem. Bohužel se líbí i našemu premiérovi

9. březen 2016

Nad výsledky posledního summitu EU a dohody s Tureckem kolem přerozdělování migrantů visí otazníky. Turecko Evropu vydírá, a to včetně Česka. My se ale nebráníme a navíc náš premiér začal turecky i mluvit.

Podle předběžné dohody nazvané Jeden za jednoho přijme Turecko syrské uprchlíky z Řecka. Stejný počet migrantů, kteří už jsou na tureckém území, si pak rozdělí státy EU. „Je to docela chytrý plán. Migrant nemá najednou důvod do Řecka vůbec cestovat,“ říká americký novinář Erik Best.

Jenže jak to tak vypadá, zrušení tzv. Balkánské cesty je vlastně jen německo-tureckou dohodou. „Angela Merkelová totiž nebyla vůbec překvapena. Na rozdíl od ostatních zemí Evropy,“ které to mají zaplatit. „Mám pocit, že je obrovská výhra pro Turky a obrovská nevýhra pro nás.“

Postoj české vlády

Podle premiéra Sobotky je Česko připraveno Syřany přijmout a naplnit tak dřívější dohody o přerozdělovacích kvótách. „Pan premiér, ač je s angličtinou docela na štíru, začal včera mluvit turecky,“ říká Best ironicky. Ústupky a kompromisy Evropy k přijetí Turecka do EU jsou podle Besta obrovské.

„Sobotka s tím víceméně souhlasil. I když to neřekl otevřeně.“ Co ale s dohodou Visegradské čtyřky (V4), která povinné kvóty jednoznačně odmítla? „Předpokládám, že proti přerozdělení budou menší evropské státy, V4, ale asi bez Česka. Aspoň to tak zatím vypadá.“

Velmi sporné je i dělení na válečné uprchlíky a migranty z tzv. bezpečných zemí. Mezi ně už totiž nepatří třeba Iráčané nebo Afghánci a další můžou následovat. USA totiž nedávno oznámily, že budou bombardovat území Libye. „Předpokládám, že tady bude nový válečný konflikt a utečenců bude mnohem víc.“

Porušování lidských práv v Turecku?

Odpůrci dohody mluví o porušování unijních zákonů. Turecko totiž není plným členem Ženevských konvencí, a není tak záruka, že navracení uprchlíků proběhne pod právní ochranou.

„Turecká vláda lidská práva nerespektuje už dávno. Všímá si toho úplně každý, kromě politiků, kteří chtějí s Tureckem jednat o migrantech. Mluví se jen o tom, co je pro nás výhodné. Poukázat na turecké deficity je teď nepohodlné,“ myslí si Erik Best.

Jak americký novinář komentuje primárky v USA? Jak se dívá na poslední roztržku v koalici nebo na další kandidaturu Miloše Zemana na prezidentský post? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio